Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Friformpaj med inkokta saffranspäron

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 4 st har redan röstat

Ingredienser

6 portioner
  • 4 1/2 dl vetemjöl
  • 1 msk strösocker
  • 1/2 krm salt
  • 225 g smör, tärnat
  • 1 kylskåpskallt ägg
  • 2-3 msk iskallt vatten

Fyllning

  • 200 g mandelmassa
  • 5-6 inkokta saffranspäron, se separat recept
  • 1 dl rostade hasselnötskärnor
  • Till servering och garnering:
  • 3 dl lag från päronkoket
  • rosmarinkvistar

Så här gör du

  1. Nyp ihop mjöl, socker, salt och smör till i en smulig massa. Tillsätt ägget och vattnet och blanda ihop till en smidig deg. Lägg degen i en plastpåse och låt vila kallt ca 30 minuter.
  2. Fyllningen. Riv mandelmassan grovt. Dela päronen. Grovhacka nötterna.
  3. Sätt ugnen på 200 grader.
  4. Kavla ut degen på mjölat bakbord, från mitten ut till kanterna, till en oval botten, ca 28 cm x 32 cm.
  5. Lägg det på en plåt med bakplåtspapper. Nagga med en gaffel. Strö över mandelmassan, spara en kant runtom. Lägg på päronen och strö över nötterna mellan frukten. Vik kanten över frukten.
  6. Sätt in plåten på ett galler i nedre delen av ugnen och gädda ca 35 minuter. Låt pajen vila ca 30 minuter.
  7. Koka ihop saffranslagen till sirap, ca 10 minuter.
  8. Garnera pajen med rosmarinblad. Ringla 2-3 msk av saffranssirapen över päronen. Servera med resten av sirapen vid sidan av.