Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Våfflor – enkelt recept på frasvåfflor

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 227 st har redan röstat

Grundrecept på våffelsmet till frasiga våfflor. Med kolsyrat vatten i smeten blir våfflorna luftigare. Ett gammalt husmorsknep är att ha iskall snö i smeten för att få till fraset. Ett recept utan ägg gör våfflorna frasigare. Lägg i en tesked vaniljsocker i smeten så får du vaniljvåfflor.

Läs också: Recept på glutenfria våfflor

Läs också: Härligt recept på våfflor med ägg

Ingredienser

6 våfflor beroende på laggstorlek

Frasvåfflor

  • 50 g smör till gräddning
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 dl vispgrädde
  • 3 dl iskallt vatten (kolsyrat ger luftigare våfflor)

Så här gör du

  1. Vispa ihop mjöl, bakpulver, vatten och salt i en bunke till en jämn smet.
  2. Vispa grädden till tjockt skum med elvisp och vänd ner i smeten med en slev (vispa inte!)
  3. Smörj våffeljärnet med en klick smör och grädda våfflorna tills de blivit frasiga och gyllenbruna.
  4. Lägg de färdiga våfflorna på ett galler så de behåller fraset.
  5. Servera med färska bär, glass, grädde, sylt eller ett tunt lager florsocker.
  6. Alternativ 2. Du kan också göra så här: Smält smöret och låt det svalna. Blanda alla torra ingredienser, vispa grädden och vänd ner den och avsluta med att blanda i smöret. På det här sättet slipper du lägga i en klick smör för varje våffellagg du gräddar.
8 kommentarer om "Våfflor – enkelt recept på frasvåfflor"
  • Sara Hagberg
    Sara Hagberg

    Det står aldrig när man ska blanda i bakpulvret i frasreceptet, men jag antar att det är i början med mjölet om jag inte misstar mig?

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till Sara Hagberg

      Hej Sara!
      Vad fint att du uppmärksammade oss om detta. Det ska blandas i med mjölet. Helt rätt. Tack så mycket.

  • Agneta N
    Agneta N

    Receptet på frasvåfflor lätt att göra och helt fantastiskt!! Inget man kan äta varje dag, precis, men jättegott! Dessa våfflor ska barnbarnen få smaka i nu i veckan.

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till Agneta N

      Vad roligt att höra!
      Mvh
      Mitt kök-redaktionen

  • Maria Thiessen
    Maria Thiessen

    Receptet blev bra med hälften av mängden grädde, med andra ord, 2 dl vispgrädde till c:a 6 våfflor 🙂

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till Maria Thiessen

      Toppen, vi har justerat receptet nu.
      Stort tack för tipset.
      Mvh Mitt kök-redaktionen

  • arne68
    arne68

    Smält smöret och blanda i smeten så blir våfflorna frasiga. Inget extra smör behövs för gräddningen.