Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Franskt äppelflarn

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 7 st har redan röstat

Pajen är bakad i lite högre temperatur för att efterlikna effekten i en stenugn, vilket kallas ”franskgräddat” och ger en lite mörkare yta. Vill man ha en ljusare yta bakar man pajen i 175 grader i 25–30 minuter i stället.

Ingredienser

10 bitar

Pajskal

  • 175 g smör
  • 1 dl strösocker
  • 4 ½ dl vetemjöl
  • 1 ägg

Fyllning

  • 300 g mandelmassa
  • 75 g smör, mjukt
  • 1 dl strösocker
  • 2 ägg
  • 4–5 äpplen
  • 1 ½ msk strösocker

Att pensla med

  • 4 msk aprikosmarmelad
  • 1 msk vatten

Tillbehör

  • vaniljsås
  • lättvispad grädde eller vaniljglass

Så här gör du

  1. Pajskal: Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Tärna smöret och lägg det i en degblandare eller i en bunke.
  3. Blanda smör, socker och vetemjöl och tillsätt ägget. Blanda till en jämn pajdeg. Lägg degen i en plastpåse och lägg in den i kylen i cirka 1 timme.
  4. Kavla ut degen och fodra en pajform, cirka 24 centimeter i diameter. Nagga botten med en gaffel och sätt in formen i frysen i 30 minuter.
  5. Förgrädda pajskalet i 10–12 minuter. Låt svalna.
  6. Fyllning: Sätt ugnen på 250 grader.
  7. Riv mandelmassan fint.
  8. Blanda (vispa ihop med vingen i degblandaren eller med en elvisp) mandelmassa, smör och strösocker. Blanda i äggen. Bred ut mazarinfyllningen i pajskalet.
  9. Skala och kärna ur äpplena. Dela dem på mitten och skär upp i skivor. Lägg skivorna omlott från den ena sidan till den andra i ett fiskfjällsmönster. Strö över sockret.
  10. Sätt in pajen mitt i ugnen, sänk till 175 grader och grädda i 25 minuter.
  11. Höj temperaturen till 250 grader igen och grädda pajen i ytterligare 3–5 minuter. Håll lite koll mot slutet. Ta ut pajen och låt den svalna.
  12. Smält aprikosmarmeladen med vattnet i en kastrull och pensla försiktigt ytan på pajen.
  13. Servera med vaniljsås, lättvispad grädde eller vaniljglass.
1 kommentar om "Franskt äppelflarn"
  • xxx_Gertrud_1337
    xxx_Gertrud_1337

    Jag förstår inte varför du inte använder s V e N s K a Äpplen! Mycket godare och nyttigare, jävla flykting sympatisör

Du kanske även gillar