Fransk nougat

HELÉN PE
Ingredienser
- 2 ,5 dl strösocker
- 1/2 krm salt
- 0 ,75 dl ljus sirap
- 0 ,6 dl vatten
- 1 medelstor äggvita
- 1 tsk vaniljsocker
- 2 msk pistagemandel
- 1 msk syltat apelsinskal
Så här gör du
- Klä en rektangulär eller kvadratisk form, cirka 20 x 30 centimeter med aluminiumfolie och pensla med lite neutral olja.
- Blanda samman socker, salt, sirap och vatten i en tjockbottnad kastrull och låt koka upp under omrörning. Låt sedan blandningen koka på låg värme 20-25 minuter. Ju längre massan får koka, desto fastare blir nougaten. Gör ett kulprov, massan ska bilda en ganska hård kula. Vispa under tiden äggvitan till ett hårt och toppigt skum.
- När sockerlösningen kokat klart, häll det i en tunn stråle ner i äggvitan samtidigt som du vispar kraftigt med elvisp eller i en hushållsassistent. Tillsätt vaniljsockret och fortsätt vispa tills massan svalnat och börjat tjockna, cirka 5 minuter.
- Rör ner pistagemandel och syltat apelsinskal och stjälp sedan upp smeten i den oljade formen. Ställ in i kylen och låt stelna. Skär sedan nougaten i lagom stora bitar.

Du kanske även gillar
Populära recept