Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Fransk nougat

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

  • 2 ,5 dl strösocker
  • 1/2 krm salt
  • 0 ,75 dl ljus sirap
  • 0 ,6 dl vatten
  • 1 medelstor äggvita
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 msk pistagemandel
  • 1 msk syltat apelsinskal

Så här gör du

  1. Klä en rektangulär eller kvadratisk form, cirka 20 x 30 centimeter med aluminiumfolie och pensla med lite neutral olja.
  2. Blanda samman socker, salt, sirap och vatten i en tjockbottnad kastrull och låt koka upp under omrörning. Låt sedan blandningen koka på låg värme 20-25 minuter. Ju längre massan får koka, desto fastare blir nougaten. Gör ett kulprov, massan ska bilda en ganska hård kula. Vispa under tiden äggvitan till ett hårt och toppigt skum.
  3. När sockerlösningen kokat klart, häll det i en tunn stråle ner i äggvitan samtidigt som du vispar kraftigt med elvisp eller i en hushållsassistent. Tillsätt vaniljsockret och fortsätt vispa tills massan svalnat och börjat tjockna, cirka 5 minuter.
  4. Rör ner pistagemandel och syltat apelsinskal och stjälp sedan upp smeten i den oljade formen. Ställ in i kylen och låt stelna. Skär sedan nougaten i lagom stora bitar.