Fransk löksoppa med gruyèreost

Foto: Ove Lindfors
Ingredienser
4 portioner
- 1 liter tunt skivad gul lök
- 25 g smör
- 1 tsk salt
- 1 tsk strösocker
- 3 msk vetemjöl
- 18 dl vatten
- 3 tärningar mörk oxbuljong
- 2 dl vitt vin
- 1 msk konjak (kan uteslutas)
- 3 msk repade timjanblad
- salt
- nymald peppar
- 4–6 skivor lantbröd utan kanter
- 4 dl riven gruyèreost
Så här gör du
- Stek löken i smöret på låg värme under lock i cirka 15 minuter. Tillsätt salt och socker. Sätt på locket och stek i ytterligare 30 minuter. Rör om då och då och passa så att löken inte bränns.
- Strö över mjölet och rör om. Tillsätt buljong och vin och låt soppan sjuda under lock i cirka 30 minuter. Ta bort eventuellt skum. Blanda i konjak och timjan. Smaka av med salt och peppar.
- Fördela soppan i ugnsfasta skålar. Lägg en brödskiva i varje form. Toppa med ost.
- Gratinera i het ugn med grillelementet på. När osten har en gyllene färg är soppan klar att servera.

Du kanske även gillar
Populära recept