Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Fransk lökpaj

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 3 st har redan röstat

I små bitar är pajen perfekt till en drink före maten. I lite större bitar med en sallad är den en bra förrätt. Pajen passar också bra på buffébordet.
Servera ett glas vitt vin eller ett ljust öl till pajen.

Ingredienser

1 stor paj

Pajskalet

  • 3½ dl vetemjöl
  • 125 g smör
  • 1 ägg
  • 1 msk kallt vatten

Fyllning

  • 600 g gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 150 g sidfläsk eller bacon
  • 2 msk smör
  • 3 ägg
  • 1½ dl grädde
  • 2 dl mjölk
  • 3/4 dl hackad persilja
  • 3/4 tsk salt
  • 1 krm nymald svartpeppar
  • 1 krm riven muskotnöt

Så här gör du

  1. Finfördela smöret i mjölet. Tillsätt ägg och vatten och arbeta snabbt samman degen. Degen kan också göras i matberedare. Låt degen vila i kylen i minst ½ timme.
  2. Skala löken, klyv den och skiva tunt. Finhacka vitlöken och strimla fläsk/bacon.
  3. Lägg fläsket i en stor stekpanna och låt det fräsa sakta. Lägg i lök, vitlök och smör och fräs på svag värme till löken mjuknar. Löken ska bara bli gyllene och får inte bli brynt. Detta tar minst en halvtimme.
  4. Sätt ugnen på 160 grader. Kavla ut pajdegen till en tunn platta och rulla ut degen i en form (27 cm). Kläm fast degen väl runt kanten och nagga botten. Lägg ett folieark ovanpå degen, detta för att degen inte ska rasa ner under förgräddningen. Grädda pajskalet ca 30 minuter, dra sedan bort folien.
  5. Blanda lökblandningen med övriga ingredienser till fyllningen. Bred ut fyllningen i pajskalet
  6. Grädda pajen i nedre delen av ugnen i ca 1 timme.