Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Fransk jordgubbstarte

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg

En klassisk fransk tarte med en bakad mazarinkräm under de färska bären, passar till kaffet och som dessert.

Ingredienser

8 bitar

Pajskal

  • 125 g smör
  • 1/2 dl socker
  • 4 dl vetemjöl
  • 1 ägg
  • Fyllning:
  • 60 g smör (rumstemperatur)
  • 125 g mandelmassa
  • 1 ägg (rumstemperatur)

Garnering

  • 500 g jordgubbar
  • 1/2 dl aprikosmarmelad
  • 1 msk vatten

Så här gör du

  1. Blanda hastigt ihop smör, socker och vetemjöl till en smulig massa.
  2. Knäck ner ägget och arbeta till en deg. Arbeta degen så lite som möjligt. Slå in den i plast och låt vila i kyl minst 30 minuter.
  3. Kavla ut degen till en 3-4 mm tunn cirkel. Fodra en låg pajform. Ställ formen svalt.
  4. Fyllning: Riv mandelmassan grovt. Tillsätt smör och vispa eller mixa slätt. Blanda ner ägg och citronskal. Rör till en slät kräm.
  5. Fyll pajskalet med krämen. Grädda gyllene i 190 grader cirka 20 minuter. Låt svalna.
  6. Garnera med jordgubbar på valfritt sätt. Värm upp aprikosmarmeladen och vattnet. Rör till en jämn glasyr. Pensla glasyren över bären.