Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Fransk grönssaksoppa med pistou

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg

Underbar bondsoppa som även går hem hos barnen. Ibland serverar jag några skivor parmaskinka till. Ett gott bröd och ost hör till.

Ingredienser

6 personer
  • 3 morötter
  • 3 potatisar
  • 200 g haricots verts 200 g gröna
  • frysta ärtor
  • 1 zucchini,
  • cirka 300 g
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 stor gul lök
  • 2 selleristjälkar
  • 3 msk olivolja
  • 1 msk smör
  • 2 1/2 höns- eller grönsaksbuljong
  • 2 lagerblad
  • 3 kvistar timjan
  • 1 burk körsbärstomater, konserv
  • 250 g pasta för soppa (så liten i storlek som möjligt, till exempel risoni, stelle eller bokstäver)

Till servering

  • Gott bröd
  • En bit parmesanost

Pistou

  • 100 g basilikablad
  • 2 vitlöksklyftor, krossade
  • Knappt 1 dl olivolja
  • Salt och peppar

Så här gör du

  1. Börja med pistoun. Kör alla ingredienser i en mixer till en slät röra. Täck med plastfolie och förvara svalt.
  2. Skala morötterna och potatisarna. Dela morötterna i slantar och potatisarna i klyftor. Dela zucchinin på längden och skär även den och sellerin i sneda skivor. Grovhacka vitlöken. Skala och grovhacka den gula löken.
  3. Hetta upp olja och smör i en stor gryta. Fräs löken mjuk utan att den tar färg. Lägg i morötter och potatis och rör om. Låt fräsa ytterligare någon minut.
  4. Tillsätt buljongen och koka upp. Låt sedan sjuda 7-8 minuter tills grönsakerna börjar bli mjuka. Rör ner haricots verts, ärtorna, zucchinin, sellerin, tomaterna, kryddorna och pastan. Låt koka cirka 4 minuter tills pastan är klar.
  5. Rör ner pistoun och servera med flisor av parmesan och ett gott bröd.