Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Fransk fisksoppa med aioli & pancettaströssel

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

En god och enkel fisksoppa med mycket smak.

Ingredienser

6 portioner
  • 1 sej- eller torskblock, tinat
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 fänkålsstånd
  • 2 morötter
  • 1 palsternacka
  • 3 msk olivolja
  • 2 hönsbuljongtärningar
  • 3 msk tomatpuré
  • ¼ krm kajennpeppar
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 burk tomater
  • cirka 1 liter kokande vatten

Aioli:

  • 4–5 msk majonnäs
  • 1 vitlöksklyfta, pressad
  • 1–2 tsk vatten
  • 1 tsk citronsaft, färskpressad

Till servering:

  • 3–4 skivor pancetta eller bacon
  • skivad formfranska

Så här gör du

  1. Skär fisken i bitar. Skala och hacka lök och vitlök. Ansa, klyfta och skiva fänkålen.
  2. Skala och skär morot och palsternacka i tärningar.
  3. Fräs lök och vitlök i oljan i cirka 3 minuter. Tillsätt fänkål, morot och palsternacka och fräs cirka 3 minuter till, rör om då och då. Smula ner buljongtärningarna.
  4. Tillsätt tomatpuré, kajennpeppar, paprikapulver och fräs ytterligare cirka 1 minut.
  5. Blanda i tomaterna och hälften av vattnet. Koka soppan under lock i cirka 20 minuter. Lägg i fiskbitarna och sjud 5–8 minuter eller tills fisken är klar.
  6. Mixa soppan slät med stavmixer, späd den med resten av vattnet till önskad konsistens och ge den ett uppkok.
  7. Rosta pancettan knaprig i en torr stekpanna. Låt kallna.
  8. Aioli: Blanda ihop alla ingredienserna.
  9. Toppa soppan med smulad pancetta. Servera med aioli och rostad franska.