Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Fransk chokladtårta med ganache & valnötter

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg

Härlig chokladtårta glaserad med ganache och toppad med valnötter. Servera med lättvispad grädde. Gott tillsammans med kaffe och konjak eller päronlikören Xanté.

Ingredienser

12 bitar

Tårtbotten

  • 400 g mörk choklad
  • 100 g smör
  • 4 ägg
  • 3 dl strösocker
  • 2 dl vetemjöl
  • smör till formen
  • mjöl till formen

Chokladganache

  • 100 g mörk choklad
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 msk ljus sirap
  • 1 msk smör, mjukt

Att strö över

  • 1 dl valnötter

Så här gör du

  1. Tårtbotten: Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Smörj och mjöla en springform, 24 centimeter i diameter eller klä med bakplåtspapper.
  3. Hacka chokladen och smält chokladen tillsammans med smöret i ett varmt vattenbad.
  4. Rör ihop ägg och socker. Blanda ner chokladblandningen i äggsmeten. Sikta och vänd i vetemjölet.
  5. Häll upp smeten i formen och grädda kakan mitt i ugnen i 23–25 minuter. Ta ut kakan och låt den svalna.
  6. Chokladganache: Hacka chokladen och lägg den i en skål.
  7. Koka upp grädden och sirapen. Häll den heta grädden över chokladen. Rör tills all choklad smält. Låt svalna något och rör i eller mixa i smöret med en mixerstav.
  8. Glasera kakan med ganachen.
  9. Strö över valnötterna.