Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Foccacia på surdeg med timjan och flingsalt

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg

Ett härligt gott bröd är ett måste på varje buffébord eller i brödkorgen på finmiddagen med familjen eller vännerna. Den här foccacian med surdeg tar visserligen lite tid på sig men är busenkel att baka och gör garanterat succé

Ingredienser

12 portioner
  • 1 kg vetemjöl, gärna ekologiskt
  • 6,5 dl vatten, rumstempat
  • 30 g havssalt
  • 250 g aktiv surdeg
  • ekologisk rapsolja
  • färsk timjan
  • flingsalt

Så här gör du

  1. Ta 600g av mjölet i en bunke och ta i vatten, salt och surdeg. Rör ihop lätt med en träslev, det gör inget om det inte är helt blandat. Ta i resten av mjölet och rör ihop till en kladdig deg. Täck med duk och låt degen jäsa i rumstemp i 120 minuter.
  2. Ta upp degen på mjölat bord och vik ihop den ett par gånger. Knåda upp degen ordentligt så att du bygger upp en spänning (elasticitet) i degen och. Lägg duken i en bunke, mjöla lite och lägg ner degen med undersidan uppåt. Vik över duken och sätt bunken i en plastlåda med lock på (det blir för kallt för degen att stå rakt uppochner, därav plastlådan. Sätt in i kylen och låt jäsa i minst 12timmar, gärna längre.
  3. Sätt ugnen på 250grader. Stjälp upp degen på plåt med bakpapper och tryck ut den enda ut i kanterna på plåten. Ringla över lite rapsolja och strö över färsk timjan och flingsalt. Baka av i 25-30min men sänk värmen till 200 grader efter 10 minuter.
  4. Ta ut och låt svalna innan du skär i brödet, annars tappar det både smak och vätska och blir då torrt, lite som köttet ska vila efter stekning.