Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Foccacia med fetaost, oliver och rosmarin

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 7 st har redan röstat

Ingredienser

1 bröd
  • 25 g jäst
  • 3 dl kall mjölk
  • 2 dl kallt vatten
  • 1/2 dl olivolja
  • 3 dl siktat dinkelmjöl
  • ca 8 dl vetemjöl special
  • 1 1/2 tsk salt

Till garnering

  • 150 g fetaost
  • 1 dl svarta urkärnade oliver
  • 2–3 rosmarinkvistar
  • 2 msk olivolja
  • 2 tsk flingsalt

Så här gör du

  1. Smula sönder jästen i en degbunke. Späd med mjölk och vatten. Rör om så att jästen löser sig. Tillsätt oljan och de båda mjölsorterna. Arbeta degen cirka 10 minuter i köksmaskin, tills den blir smidig, men ganska lös. Arbeta in saltet på slutet. Plasta bunken och låt degen jäsa över natten.
  2. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg ett bakplåtspapper i en långpanna, cirka 30x35 cm. Pensla olja på papperet. Ta upp degen ur bunken och slå upp den i långpannan. Tryck ut den med oljad hand, så att det täcker hela pannan. Täck över med bakduk och låt jäsa minst 30 minuter.
  3. När degen har jäst upp – tryck ner tärnad fetaost, urkärnade oliver och repade rosmarin i små gropar med jämna mellanrum. Pensla brödet med olivolja. Strö över flingsalt. Låt degen jäsa 5 minuter utan bakduk.
  4. Grädda brödet på näst nedersta falsen nerifrån i ugnen, cirka 25 minuter. Låt brödet svalna på bakgaller. Skär brödet i breda skivor eller rutor och servera till exempelvis antipasti. Brödet passar också bra på en buffé.