Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Focaccia med flingsalt

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 60 st har redan röstat

Ingredienser

1 bröd
  • 1/4 pkt färsk jäst, cirka 12,5 g
  • 3 dl vatten, 37 grader
  • 1 tsk salt
  • 1 msk flytande honung
  • 1 msk olivolja
  • 2 dl durumvete
  • 4 1/2 dl vetemjöl

Till formen

  • 2 msk olivolja

Till garnering

  • antingen soltorkade marinerade tomater, rosmarinkvistar, oliver eller 1-2 skivade vitlöksklyftor
  • 1-2 msk olivolja
  • 1 1/2 tsk flingsalt
  • nymalen svartpeppar

Så här gör du

  1. Blanda jäst och vatten, tills jästen löser sig. Blanda i salt, honung och olja. Blanda i durumvete och vetemjöl i omgångar. Arbeta degen smidig för hand cirka 10 minuter eller i maskin cirka 5 minuter. Låt jäsa övertäckt cirka 30 minuter.
  2. Häll smeten i en väloljad ugnssäker form eller långpanna. Platta ut degen och låt den jäsa övertäckt cirka 30 minuter.
  3. Gör fördjupningar i degen med mjölade fingrar. Tryck ner valfri garnering: tomater, rosmarinkvistar, oliver eller vitlöksskivor. Ringla över olivolja. Toppa med flingsalt och peppar.
  4. Grädda i nedre delen av ugnen cirka 20 minuter. Låt focaccian kallna på ett galler utan bakduk.