Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Flintastek med chipotledressing och grillad sötpotatis

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 4 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner

Flintastek

  • 3 dl vetegluten
  • 1 dl kallt vatten
  • 1⁄2 dl ketchup
  • 1 msk vegetarisk worcestershiresås
  • 1 msk sojasås
  • några droppar Tabasco

Chipotledressing

  • 2 msk chipotlepasta
  • 1⁄2 dl tomatpuré
  • 1⁄2 dl strösocker
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1 dl sweet chili-sås
  • 2 msk sojasås
  • 1/2 dl rapsolja
  • 1 tsk salt

Buljong att koka i

  • 2 l vatten
  • 1 dl sojasås
  • 5 st vitlöksklyftor

Flintarub

  • 2 tsk paprikapulver
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk vitlökspulver
  • 2 tsk lökpulver
  • 1 tsk salt
  • svartpeppar
  • 2 msk olivolja

Grillad sötpotatis

  • 8 st små sötpotatisar

Så här gör du

  1. SEITANSTEK:
  2. Häll ner veteglutenet i en skål.
  3. Blanda ihop vatten, ketchup, worcestershiresås, sojasås och några droppar tabasco i en annan skål. Rör ner i veteglutenet. Knåda ihop allt i några minuter tills du har en fast och trådig deg.
  4. Dela degen i fyra bitar och tryck ut till platta stekar.
  5. BULJONG ATT KOKA I:
  6. Koka upp vatten, sojasås och vitlöksklyftor.
  7. Lägg ner seitanstekarna och låt sjuda under lock på låg värme i 30 minuter.
  8. Ta upp och låt svalna.
  9. FLINTARUB:
  10. Blanda ihop kryddorna.
  11. Gnid in stekarna med kryddblandningen och pensla med olja. Lägg stekarna på grillen och grilla tills de får na grillränder.
  12. CHIPOTLEDRESSING:
  13. Rör ihop alla ingredienser.
  14. Klart!
  15. GRILLAD SÖTPOTATIS:
  16. Pricka sötpotatisarna med en gaffel och skär ett snitt på toppen av varje potatis.
  17. Vira in potatisarna i aluminiumfolie och lägg på grillen i ungefär en timme eller tills de är mjuka.
  18. Pssst! Vetegluten är inte samma sak som ”vetemjöl special” eller annat proteinberikat mjöl. Det är vanligt vetemjöl som man har tvättat bort all stärkelse från. Kvar får du ett mjöl med runt 80 procent protein och som används mycket i USA för att göra det populära vegoköttet ”seitan”. Finns att köpa i välsorterade matbutiker och på nätet.