Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Flatbread med lök och färskost

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 11 st har redan röstat

Ingredienser

4 stycken
  • 25 g jäst
  • 2 ½ dl vatten, 37 grader
  • ½ msk salt
  • 1 tsk strösocker
  • 1 msk olivolja
  • 6-7 dl vetemjöl special

Karamelliserad lök

  • 2 rödlökar
  • 2 msk smör eller olivolja
  • 2 tsk råsocker
  • 2 krm salt
  • svartpeppar, malen

Topping

  • 200 g färskost
  • 100 g riven ost
  • 50 g pinjenötter
  • 1 kruka timjan

Picklad rödlök

  • ½ dl rödvinsvinäger
  • 1 dl strösocker
  • 1 ½ dl vatten
  • ½ röd chili
  • 1 rödlök

Så här gör du

  1. Smula ner jästen i en degblandare, häll på vattnet. Tillsätt salt, socker och olivolja. Arbeta in vetemjölet, lite i taget, till en smidig deg.
  2. Sätt plastfolie eller lägg en bakduk över bunken och låt degen jäsa i cirka 30 minuter.
  3. Karamelliserad lök: Skala och skiva löken i tunna klyftor, stek löken på medelvärme i smör eller olja tills den börjar mjukna. Höj värmen, strö över socker, salt och svartpeppar. Låt sockret hastigt smälta in i löken.
  4. Topping: Sätt ugnen på 225 grader.
  5. Vänd upp degen på lätt mjölat bakbord och dela degen i fyra bitar. Kavla ut varje bit till en rektangel, cirka 4-5 millimeter tjock. Bred färskost på, fördela löken över och strö över riven ost. Strö över pinjenötter och hälften av timjanen.
  6. Grädda mitt i ugnen i cirka 15 minuter eller tills bröden fått en fin, gyllenbrun färg. Strö över resten av timjanen.
  7. Picklad rödlök: Vispa ihop vinäger, socker och vatten.
  8. Skiva chilin tunt och lägg i lagen. Skala rödlöken och skiva tunt, gärna på en mandolin, och lägg i lagen.
  9. Låt löken stå och dra i lagen i minst 30 minuter.
  10. Förvara i kylen. Servera till nygräddat flatbread.