Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Flatbread med lax och forellrom

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 5 st har redan röstat

Ingredienser

2 stycken

Botten

  • 25 g jäst
  • 1 1/2 dl ljummet vatten, 37 grader
  • 1/2 tsk strösocker
  • 1 tsk flingsalt
  • 3 msk olivolja
  • ca 4 dl vetemjöl

Topping

  • 150 g kokt kall potatis av fast sort
  • 150 g gravad lax i bit
  • 2 hårdkokta ägg
  • 1/2 dl fintärnad saltgurka
  • 3 msk hackad gräslök
  • 50 g forellrom
  • salt
  • nymald vitpeppar
  • 3 dl crème fraiche
  • 3 msk färskriven pepparrot

Till garnering

  • 1 dl hackad rödlök
  • dillvippor

Så här gör du

  1. Botten: Smula jästen i en bunke och rör ut i det ljumma vattnet. Blanda i socker, salt och olivolja. Tillsätt mjölet, lite i taget, och arbeta ihop till en smidig deg.
  2. Låt jäsa under duk cirka 1 timme.
  3. Topping: Skala potatisen. Skär potatis och lax i små tärningar. Skala och hacka äggen.
  4. Blanda ihop gurka, gräslök och rom. Vänd försiktigt ner potatis, lax och ägg. Smaka av med salt och peppar.
  5. Rör ihop crème fraiche och pepparrot.
  6. Sätt ugnen på 250 grader. Ta upp och knåda degen på mjölat bord. Dela i två delar och kavla ut till platta kakor. Lägg bröden på plåtar med bakplåtspapper.
  7. Förgrädda bröden i mitten av ugnen cirka 7 minuter. Ta ut och bred över pepparrotscrème fraiche. Fortsätt grädda tills crème fraichen börjar få lite färg, cirka 7 minuter.
  8. Toppa bröden med hacket. Strö över rödlök och dillvippor.