Flatbread med lax och forellrom

Foto: Ove Lindfors
Ingredienser
2 stycken
Botten
- 25 g jäst
- 1 1/2 dl ljummet vatten, 37 grader
- 1/2 tsk strösocker
- 1 tsk flingsalt
- 3 msk olivolja
- ca 4 dl vetemjöl
Topping
- 150 g kokt kall potatis av fast sort
- 150 g gravad lax i bit
- 2 hårdkokta ägg
- 1/2 dl fintärnad saltgurka
- 3 msk hackad gräslök
- 50 g forellrom
- salt
- nymald vitpeppar
- 3 dl crème fraiche
- 3 msk färskriven pepparrot
Till garnering
- 1 dl hackad rödlök
- dillvippor
Så här gör du
- Botten: Smula jästen i en bunke och rör ut i det ljumma vattnet. Blanda i socker, salt och olivolja. Tillsätt mjölet, lite i taget, och arbeta ihop till en smidig deg.
- Låt jäsa under duk cirka 1 timme.
- Topping: Skala potatisen. Skär potatis och lax i små tärningar. Skala och hacka äggen.
- Blanda ihop gurka, gräslök och rom. Vänd försiktigt ner potatis, lax och ägg. Smaka av med salt och peppar.
- Rör ihop crème fraiche och pepparrot.
- Sätt ugnen på 250 grader. Ta upp och knåda degen på mjölat bord. Dela i två delar och kavla ut till platta kakor. Lägg bröden på plåtar med bakplåtspapper.
- Förgrädda bröden i mitten av ugnen cirka 7 minuter. Ta ut och bred över pepparrotscrème fraiche. Fortsätt grädda tills crème fraichen börjar få lite färg, cirka 7 minuter.
- Toppa bröden med hacket. Strö över rödlök och dillvippor.

Du kanske även gillar
Populära recept