Fläsknoisette med bearnaisesås och pommes chateau

Foto: Thomas Carlén
Ingredienser
4 portioner
- 1 fläskfilé, 600 g
- salt, peppar
- smör till stekning/olja till grillning
Bearnaisesås
- 150 g smör
- 1 schalottenlök, finhackad
- 8 krossade vitpepparkorn
- 2 persiljestjälkar
- 2 dragonstjälkar
- 3 msk dragonvinäger
- 1 dl vatten
- 3 äggulor
- 1 tsk dragon, finhackad
- 1 tsk persilja, finhackad
- salt, vitpeppar
Till servering
- pommes chateau, se separat recept i instruktioner
- grillad baconsparris, se separat recept i instruktioner
Så här gör du
- Bearnaisesås: Smält smöret i en kastrull på medelvärme. Skumma och låt bottensatsen sjunka. Koka ihop lök, peppar, dragon- och persiljestjälkar, vinäger och vatten i en kastrull. Reducera till tre matskedar. Sila och pressa ur all vätska ur löken. Spara reduktionen. Gör rent kastrullen och häll tillbaka reduktionen. Sätt kastrullen i en lite större kastrull med sjudande vatten. Vispa ner äggulorna i reduktionen och vispa tills den tjocknar.
- Ta kastrullen ur vattenbadet och ställ den på en fuktad disktrasa. Vispa ner det smälta smöret i en fin stråle, i omgångar. Ta inte med bottensatsen av smöret. Smaksätt med dragon, persilja, salt och nymald vitpeppar. Håll såsen varm över vattenbad.
- Filé: Putsa bort hinnor på fläskfilén med en vass spetsig kniv. Skär filén i 4 cm tjocka bitar. Platta till bitarna något med handen. Grilla/stek dem i en grill-/stekpanna, 3 minuter per sida.
- Pommes chateau: Sätt ugnen på 250 grader. Skala och skär 1 kilo potatis i klyftor. Koka dem 2 minuter i kokande lättsaltat vatten. Häll av vattnet och låt dem rinna av. Lägg dem i en ugnssäker form och ringla över olivolja. Strö över 2 tsk flingsalt. Stek potatisen i mitten av ugnen tills de får fin färg, cirka 15 minuter.
- Grillad baconsparris: Sätt ugnen på grill – 250 grader. De behövs 140 g skivad bacon och 250 g förvälld sparris. Linda en skiva bacon runt tre stjälkar sparris och lägg på en smord ugnsform. Gör likadant med resten av sparrisen. Grilla i mitten av ugnen, cirka 5 minuter.
- Servera med grillad baconsparris, bearnaisesås och pommes chateau.

Du kanske även gillar
Populära recept