Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Fläsknoisette med bearnaisesås och pommes chateau

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

4 portioner
  • 1 fläskfilé, 600 g
  • salt, peppar
  • smör till stekning/olja till grillning

Bearnaisesås

  • 150 g smör
  • 1 schalottenlök, finhackad
  • 8 krossade vitpepparkorn
  • 2 persiljestjälkar
  • 2 dragonstjälkar
  • 3 msk dragonvinäger
  • 1 dl vatten
  • 3 äggulor
  • 1 tsk dragon, finhackad
  • 1 tsk persilja, finhackad
  • salt, vitpeppar

Till servering

  • pommes chateau, se separat recept i instruktioner
  • grillad baconsparris, se separat recept i instruktioner

Så här gör du

  1. Bearnaisesås: Smält smöret i en kastrull på medelvärme. Skumma och låt bottensatsen sjunka. Koka ihop lök, peppar, dragon- och persiljestjälkar, vinäger och vatten i en kastrull. Reducera till tre matskedar. Sila och pressa ur all vätska ur löken. Spara reduktionen. Gör rent kastrullen och häll tillbaka reduktionen. Sätt kastrullen i en lite större kastrull med sjudande vatten. Vispa ner äggulorna i reduktionen och vispa tills den tjocknar.
  2. Ta kastrullen ur vattenbadet och ställ den på en fuktad disktrasa. Vispa ner det smälta smöret i en fin stråle, i omgångar. Ta inte med bottensatsen av smöret. Smaksätt med dragon, persilja, salt och nymald vitpeppar. Håll såsen varm över vattenbad.
  3. Filé: Putsa bort hinnor på fläskfilén med en vass spetsig kniv. Skär filén i 4 cm tjocka bitar. Platta till bitarna något med handen. Grilla/stek dem i en grill-/stekpanna, 3 minuter per sida.
  4. Pommes chateau: Sätt ugnen på 250 grader. Skala och skär 1 kilo potatis i klyftor. Koka dem 2 minuter i kokande lättsaltat vatten. Häll av vattnet och låt dem rinna av. Lägg dem i en ugnssäker form och ringla över olivolja. Strö över 2 tsk flingsalt. Stek potatisen i mitten av ugnen tills de får fin färg, cirka 15 minuter.
  5. Grillad baconsparris: Sätt ugnen på grill – 250 grader. De behövs 140 g skivad bacon och 250 g förvälld sparris. Linda en skiva bacon runt tre stjälkar sparris och lägg på en smord ugnsform. Gör likadant med resten av sparrisen. Grilla i mitten av ugnen, cirka 5 minuter.
  6. Servera med grillad baconsparris, bearnaisesås och pommes chateau.