Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Fläskfilégratäng

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 188 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner
  • ca 400 g fläskfilé
  • 1 gul lök
  • 1 liten röd paprika
  • 4-5 champinjoner
  • 3 msk smör till stekning + 1 tsk smör till formen
  • salt, peppar
  • 3 msk hackad persilja
  • 8-10 medelsstora potatisar
  • 3-4 msk olivolja till stekning
  • 1/2 tsk paprikapulver
  • 3-4 dl riven ost, t ex gouda
  • 4 dl vispgrädde
  • 1 hönsbuljongtärning

Till garnering

  • 2-3 knapperstekta baconskivor
  • hackad persilja
  • flingsalt, nymalen svartpeppar

Så här gör du

  1. Putsa och skär fläskfilén i skivor. Skala och strimla löken. Dela, kärna ur och strimla paprikan. Skiva svampen.
  2. Hetta upp hälften av smöret i en stekpanna. Bryn köttbitarna hastigt runt om och ta upp dem på en tallrik. Salta och peppra.
  3. Fräs lök, paprika och svamp i resten av smöret ca 5 minuter. Blanda i persiljan. Salta och peppra.
  4. Skala och skiva potatisen tunt, använd mandolin eller matberedare. Fräs potatisskivorna, i 2-3 omgångar, i oljan ca 10 minuter tills de får färg. Salta och krydda med paprikapulver.
  5. Sätt ugnen på 200 grader.
  6. Koka upp grädden med buljongtärningen under omrörning, tills den löser sig.
  7. Varva potatis, lök, paprika, svamp och ost i 3-4 lager i en smord gratängform eller järnstekpanna. Ringla ca 2/3 delar av den varma grädden mellan varven och rör om försiktigt med en gaffel, bara så att grädden kan rinna emellan. Lägg på köttet. Ringla över resten av grädden. Sätt gratängen i mitten av ugnen ca 25 minuter eller tills potatisen är mjuk och köttet är genomstekt.
  8. Låt vila övertäckt ca 20 minuter. Garnera med smulad bacon, persilja och peppar.