Flädersaft – recept

Foto: Anna Kern
Ingredienser
1 portion
- 40 stora klasar fläderblommor
- 3–4 stora citroner
- 2 kg strösocker
- 50 g citronsyra
- 2 l vatten
Så här gör du
- Skölj fläderklasarna i ett kallt vattenbad.
- Skrubba citronerna med en borste. Skär citronerna i skivor.
- Varva fläderblommorna med citronskivor, socker och citronsyra i en bunke eller hink som rymmer cirka 10 liter.
- Koka upp vattnet och häll det över blommorna. Rör om ordentligt med en träslev och låt svalna något.
- Täck bunken eller hinken med lock eller plastfolie. Ställ in bunken i kylskåpet eller på något annat svalt ställe eller dela upp saften i mindre bunkar. Låt stå kallt i 4–5 dagar. Rör om i bunken en gång om dagen.
- Sila av blomklasar och citronskivor genom ett durkslag. Sila sedan genom en silduk. Häll upp i väl rengjorda flaskor. Genom att sätta in de tomma flaskorna i ugnen på 100 grader i 20 minuter blir flaskorna desinficerade och saften håller längre.

Du kanske även gillar
Populära recept