Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Flädersaft – recept

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 38 st har redan röstat

Ingredienser

1 portion
  • 40 stora klasar fläderblommor
  • 3–4 stora citroner
  • 2 kg strösocker
  • 50 g citronsyra
  • 2 l vatten

Så här gör du

  1. Skölj fläderklasarna i ett kallt vattenbad.
  2. Skrubba citronerna med en borste. Skär citronerna i skivor.
  3. Varva fläderblommorna med citronskivor, socker och citronsyra i en bunke eller hink som rymmer cirka 10 liter.
  4. Koka upp vattnet och häll det över blommorna. Rör om ordentligt med en träslev och låt svalna något.
  5. Täck bunken eller hinken med lock eller plastfolie. Ställ in bunken i kylskåpet eller på något annat svalt ställe eller dela upp saften i mindre bunkar. Låt stå kallt i 4–5 dagar. Rör om i bunken en gång om dagen.
  6. Sila av blomklasar och citronskivor genom ett durkslag. Sila sedan genom en silduk. Häll upp i väl rengjorda flaskor. Genom att sätta in de tomma flaskorna i ugnen på 100 grader i 20 minuter blir flaskorna desinficerade och saften håller längre.