Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
 • Spara obegränsat antal recept
 • Ladda upp egna recept
 • Kommentera recept

Logga in här

Flädersaft – enkelt recept

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 1140 st har redan röstat

Ingredienser

1 liter saft
 • 20 blomklasar fläder
 • 2 citroner
 • 40 g citronsyra
 • 1 l vatten
 • 1 kg socker (plus minus lite beroende på smak)

Så här gör du

 1. Skiva citronerna. Lägg i en stor bunke eller en kastrull.
 2. Skölj av flädern om den är nyplockad och lägg ner i bunken. Pudra över citronsyran.
 3. Koka upp vattnet och häll det över flädern.
 4. Sätt på ett lock och ställ kallt, minst tjugofyra, men gärna fyrtioåtta timmar.
 5. Sila av. Eftersom flädern har en del mindre detaljer kan ett tygnät eller silduk vara bra om man vill ha den helt klar. Annars funkar en vanlig sil.
 6. Rör i cirka 1 kg socker. Lite mer om man tycker den blir för sur eller lite mindre om man tycker den ska vara mindre söt.
 7. Koka upp på hög värme och låt koka cirka 5 minuter. Skumma av löpande. Man måste inte koka upp utan kan om man så önskar enbart röra saften tills sockret löst sig. Det förlänger dock hållbarheten med ett rejält uppkok.
 8. Ta av från plattan, låt svalna och häll upp på flaskor.
13 kommentarer om "Flädersaft – enkelt recept"
  • Mitt Kök
   Mitt Kök
   svar till Mamzisusann

   Hej Mamzisusann!
   Vad bra att du gjorde oss uppmärksamma på detta. Det ska vara en liter vatten.
   Lycka till med saften önskar vi på Mitt Kök-redaktionen.

 • nikog
  nikog

  Hej! Vad hade man ändrat om man gjort 10 liter istället för 1? Jag tog allt x 10 (insåg redan innan att det nog inte riktigt är bra) och även fast saften blev god så smakar den i princip bara citron. Så, förutom att dra ner på antalet citroner, vad mer bör man tänka på?

  • Mitt Kök
   Mitt Kök
   svar till nikog

   Hej, och tack för din fråga. Förutom att dra ner lite på antalet citroner behöver du sannolikt fler blomklasar fläder för att riktigt få fram flädersmaken i saften när du gör större mängder. Och så bör flädern få dra minst 48 timmar. Lycka till! 🙂 Mvh Mitt kök-redaktionen

 • Linnea Hedmark
  Linnea Hedmark

  Hej!
  Jag har två synpunkter på det här receptet:
  1. Kan vara bra att poängtera att saften ska stå i kylskåp när den drar, hellre än att det står ”stå svalt”. För mig var ”svalt” på diskbänken och nu har jag två liter saft som smakar kompost.
  2. Min kompostsaft smakar väldigt mycket citron, man kan nog därför med fördel halvera citronmängden.
  Med vänlig hälsning,
  Linnea

  • Mitt Kök
   Mitt Kök
   svar till Linnea Hedmark

   Hej Linnea! Vad tråkigt att det inte blev bra men tack för dina synpunkter. Jag ser över receptet och justerar instruktioner och mängd. Allt gott, Patricia på Mitt kök.

 • Madeleine Mattsson
  Madeleine Mattsson

  Hej! Väldigt bra och enkelt recept. Jag hade bara i 2 dl socker, tyckte det blev perfekt. Ett tips är om man saknar en silduk, att efter man silat det med vänlig sil, hälla det genom ett kaffefilter. Tar nästintill allt. Sen fryser jag in det i ispåsar, perfekt mängd för ett lite större vattenglas.

  • Mitt Kök
   Mitt Kök
   svar till Madeleine Mattsson

   Hej, och stort tack för ditt tips. Jättebra!
   Och kul att mindre mängd socker ger ett gott resultat även det.
   Mvh Mitt kök-redaktionen

 • Wremerth
  Wremerth

  Håller på med saften just nu men jag undrar hur länge den håller sig om man går enligt receptet? Om man vill att den ska hålla längre, kan man tillsätta Atamon då?

  • Mitt Kök
   Mitt Kök
   svar till Wremerth

   Hej,
   Ett alternativ för att få saften att hålla längre är att frysa in den och sedan skopar upp några matskedar när man vill göra saft.
   Mvh Mitt kök-redaktionen

 • TomasVadfors
  TomasVadfors

  Varning! Steg 7 (kokningen) förstör saften.

  Vi gjorde saften precis enligt receptet och tillsatte sockret medan vi påbörjat uppvärmningen i steg 7. Vi gjorde dubbel sats så uppvärmningen till kok tog en god stund och vi skummade efter hand till ett litet glas vid sidan om. När saften var ren från skum och började koka fick den koka några minuter. Därefter tog det hela natten för kastrullen att svalna.

  Det vi skummat av i ett glas skiktade sig så det blev några matskedar koncentrerad saft under skummet, vilka vi smakade på igår kväll och gladdes åt vilken fräsch och god saft vi gjort.

  Nu på morgonen konstaterade vi att saften ändrat färg fullständigt och nu istället är mörkare och gulbrun istället för ljusgul. Den har även antagit doften och smaken av citrusskivor som torkas i ugn. Det smakar kort sagt skit och vi häller nu ut hela den dubbla satsen. Finns tyvärr inga fler klasar att plocka, så nu får vi klara oss utan fläderblomssaft den här sommaren.

  • Mitt Kök
   Mitt Kök
   svar till TomasVadfors

   Hej,
   Vad tråkigt att saften blev misslyckad. Ibland kan dubblering av ett recept ställa till det vilket möjligen kan vara fallet här. Då detta är ett läsarrecept tipsar vi gärna om matkreatören och kokboksförfattaren Elisabeth Johanssons recept på flädersaft som ni kanske kan testa vid tillfälle https://mittkok.expressen.se/recept/fladersaft-recept/
   Mvh Mitt kök-redaktionen