Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Flädersaft – enkelt recept

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 369 st har redan röstat

Enkelt recept på fantastiskt god flädersaft. Allt du behöver är fläderblom, citroner, citronsyra, socker och vatten.

Tips: Frys in saftkoncentrat i lite större burkar och skopa sedan upp den frysta fläderblomssaften när du vill blanda saft. Vill du göra en god fläderdrink kan du spä ut saften med iskall cava – mums!

Recept: Johan ”Matgeek” Hedberg

Läs också: Så gör du rabarbersaft

Ingredienser

1 liter saft
  • 20 blomklasar fläder
  • 2 citroner
  • 40 g citronsyra
  • 1 l vatten
  • 1 kg socker (plus minus lite beroende på smak)

Så här gör du

  1. Skiva citronerna. Lägg i en stor bunke eller en kastrull.
  2. Skölj av flädern om den är nyplockad och lägg ner i bunken. Pudra över citronsyran.
  3. Koka upp vattnet och häll det över flädern.
  4. Sätt på ett lock och ställ kallt, minst tjugofyra, men gärna fyrtioåtta timmar.
  5. Sila av. Eftersom flädern har en del mindre detaljer kan ett tygnät eller silduk vara bra om man vill ha den helt klar. Annars funkar en vanlig sil.
  6. Rör i cirka 1 kg socker. Lite mer om man tycker den blir för sur eller lite mindre om man tycker den ska vara mindre söt.
  7. Koka upp på hög värme och låt koka cirka 5 minuter. Skumma av löpande. Man måste inte koka upp utan kan om man så önskar enbart röra saften tills sockret löst sig. Det förlänger dock hållbarheten med ett rejält uppkok.
  8. Ta av från plattan, låt svalna och häll upp på flaskor.
7 kommentarer om "Flädersaft – enkelt recept"
    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till Mamzisusann

      Hej Mamzisusann!
      Vad bra att du gjorde oss uppmärksamma på detta. Det ska vara en liter vatten.
      Lycka till med saften önskar vi på Mitt Kök-redaktionen.

  • nikog
    nikog

    Hej! Vad hade man ändrat om man gjort 10 liter istället för 1? Jag tog allt x 10 (insåg redan innan att det nog inte riktigt är bra) och även fast saften blev god så smakar den i princip bara citron. Så, förutom att dra ner på antalet citroner, vad mer bör man tänka på?

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till nikog

      Hej, och tack för din fråga. Förutom att dra ner lite på antalet citroner behöver du sannolikt fler blomklasar fläder för att riktigt få fram flädersmaken i saften när du gör större mängder. Och så bör flädern få dra minst 48 timmar. Lycka till! 🙂 Mvh Mitt kök-redaktionen

  • Linnea Hedmark
    Linnea Hedmark

    Hej!
    Jag har två synpunkter på det här receptet:
    1. Kan vara bra att poängtera att saften ska stå i kylskåp när den drar, hellre än att det står ”stå svalt”. För mig var ”svalt” på diskbänken och nu har jag två liter saft som smakar kompost.
    2. Min kompostsaft smakar väldigt mycket citron, man kan nog därför med fördel halvera citronmängden.
    Med vänlig hälsning,
    Linnea

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till Linnea Hedmark

      Hej Linnea! Vad tråkigt att det inte blev bra men tack för dina synpunkter. Jag ser över receptet och justerar instruktioner och mängd. Allt gott, Patricia på Mitt kök.