Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Fiskpaté

Betyg: 2/5 Sätt ditt betyg. 2 st har redan röstat

Ingredienser

8 portioner som förrätt
  • 500 g benfri fiskfilé
  • 8 pilgrimsmusslor
  • 150 g smör
  • 3 dl grädde
  • 2 äggulor
  • 2 äggvitor
  • 2 dl finhackad gräslök
  • 1 dl finhackad dill
  • ½ dl vitt vin
  • 1 pressad lime
  • 1 msk fiberhusk
  • ca 1-1½ tsk salt
  • ca 1 krm kajennpeppar

Så här gör du

  1. Pressa limesaft över pilgrimsmusslorna och salta lätt. Sätt ugnen på 150º och ställ in en långpanna i nedre delen med vatten 2/3 upp på kanten.
  2. Skär fisken i mindre bitar och mixa slät i matberedare eller mal fint i köttkvarn. Mixa snabbt i smör, äggulor och vitt vin. Häll över smeten i en stor bunke.
  3. Rör ner fiberhusk, grädde, örter, kryddor och limesaften från musslorna, blanda väl med elvisp. Diska visparna väl, vispa äggvitorna till ett hårt skum och vänd ner i smeten. Smaka av om du vill ha mer kryddor.
  4. Klä en avlång ugnsform på 1½ liter med plastfilm. Plasten tål ugnsvärmen när den gräddas i vattenbad. Fyll halva formen med fiskfärs, lägg pilgrimsmusslorna i en rad längs mitten. Fördela resten av färsen på sidorna av musslorna och över. Pressa ner färsen lätt med hjälp av en slickepott.
  5. Släta till ytan och vik plastfilmen över, tryck till lite med handen. Täck väl med ugnsfolie och ställ in i vattenbadet. Grädda i 1½ timme eller tills en termometer visar 75º. Ta ut patén och låt svalna i formen. Häll av vätskan som bildats innan formen ställs in i kylen.
  6. Lägg en tyngd över patén så blir den fastare och går lättare att skära i vackra skivor. Ställ till exempel en avlång bakform i samma storlek fylld med vatten ovanpå patén. Låt stå till nästa dag.
  7. Skär upp fiskpatén med en tunn, vass kniv. Skölj kniven i varmt vatten mellan varje så blir skivorna fina. Det som inte går åt på någon dag kan frysas in till en annan gång, tina då skivorna långsamt i kylen. Romsås eller aioli smakar gott till.