Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Fiskgryta med skrei och kräftstjärtar – recept

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 26 st har redan röstat

Skrei är en norsk torsk som passar perfekt i en härligt krämig fiskgryta. Här har den fått smak av saffran och vitt vin och resultatet blir en smakrik fiskgryta som är lätt att laga till många middagsgäster.

Recept: Norskfisk.se

Läs också: Allt du vill veta om skrei

Ingredienser

4 portioner
  • 600 g norsk skreifilé
  • 5 potatisar
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk smör
  • 4 morötter
  • 3 palsternackor
  • 1 fänkål
  • 1 l vatten
  • 2 tärningar fiskbuljong
  • 1 dl vitt vin, torrt
  • 3 dl grädde
  • 1 pkt saffran
  • 400 g kräftstjärtar (gärna från norska havskräftor)
  • 1 kruka timjan, färsk
  • salt och peppar

Så här gör du

  1. Dela och koka potatisen för sig i lätt saltat vatten.
  2. Dela och skär löken i fina skivor och finhacka vitlöken.
  3. Fräs lök och vitlök i smöret direkt i en stor gryta utan att det tar färg.
  4. Skär övriga rotfrukter i lagom stora bitar och blanda ner i grytan med löken. Tillsätt vatten och smula ner buljongen.
  5. Lägg i några kvistar timjan och låt allt koka tillsammans i ca 15 min.
  6. Häll i grädde och vin pudra över saffran, blanda runt och lägg i kräftstjärtar och fisken.
  7. Smaka av med lite salt och låt allt sjuda tillsammans några minuter.
  8. Servera soppan med några fina timjankvistar på toppen.