Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Fiskgryta med musslor och aioli

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 3 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner
  • 1 kg musslor
  • 1 schalottenlök
  • 1 msk rapsolja
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 2 msk kycklingfond
  • 4 dl vatten
  • 6 små potatisar
  • 2 morötter
  • 1 fänkål
  • 1/2 röd spansk chilifrukt
  • 1 purjolök
  • 300 g laxfilé
  • 300 g kolja- eller torskfilé

Servera med

  • Aioli, se separat recept

Garnering

  • klippt dill

Aioli

  • 1 äggula
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 tsk Dijonsenap
  • 3/4 dl majsolja
  • 50 g avsvalnat brynt smör
  • 1 tsk äppelcidervinäger
  • salt, vitpeppar

Så här gör du

  1. Skölj och kontrollera att musslorna­ är hela och slutna. Skala och hacka schalottenlöken och fräs den i en stor gryta med rapsoljan. Tillsätt vin och låt koka upp på högsta värme.
  2. Tillsätt musslorna och sätt på locket. Skaka grytan och koka musslorna,­ 5 min. Ta upp musslorna­ med hålslev och kontrollera att musslorna öppnat sig. Släng dem som inte gjort det.
  3. Tillsätt kycklingfond­ och vatten och låt det koka upp. Skölj och dela potatisarna.­ Skala och skär morötterna­ i skivor. Skölj och skär fänkålen ­i bitar. Dela och skrapa ur kärnorna­ på chilin­ och finhacka den. Snitta purjolöken­ på längden, skölj och skär den i skivor.
  4. Tillsätt morötter, potatis, fänkål­ och chili och koka 10 minuter.­ Tillsätt­ purjolöken. Skär fisken i bitar och lägg ner i grytan. Låt koka upp under lock. Dra grytan från värmen.­ Låt stå 5 minuter. Strö över klippt dill.
  5. Aioli: Lägg en äggula och en skalad­ vitlöksklyfta i en hög bägare och mixa med en mixerstav. Tillsätt­ senap och olja och mixa till en majonnäs. Tillsätt brynt avsvalnat smör. Smaka av med vinäger, salt och vitpeppar. Brynt smör: Smält smöret i en kastrull på medelvärme och låt vattnet­ fräsa bort. När vattnet är förångat­ börjar smöret brynas. Det är klart när det har fått svag ljusbrun färg. Skumma smöret med en sked. Häll upp, utan bottensats, i en skål. Låt svalna.