Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Fiskgryta med fransk pistou

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 7 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner
  • 400 gr färsk lax
  • 200 gr skalade räkor
  • 1 gul lök, i tunna skivor
  • 4 vitlöksklyftor, finhackade
  • 2 morötter i slantar
  • 4 potatisar i tärningar
  • 1 fänkål i ca 0,5 cm skivor
  • 400 gr finkrossade tomater
  • 0 ,5 gr saffran
  • 1 tsk torkad timjan
  • 2 lagerblad
  • 1 ,2 liter fiskbuljong
  • 2 dl vitt vin
  • 1 citron
  • Salt och nymalen svartpeppar

Pistou

  • 1 stor kruka basilika
  • 2-3 vitlöksklyftor
  • 1 dl olivolja

Så här gör du

  1. I en stor gryta, fräs lök och vitlök i lite olja tills de är mjuka. Lägg i morötter, potatis och fänkål och låt steka med i någon minut. Häll på saffran, krossad tomat, timjan, lagerblad, vitt vin och buljong och låt koka i 20 minuter. Smaka sedan av med salt och peppar samt citron.
  2. Dra av grytan från värmen och lägg i laxen. Lägg på locket och låt stå i 5 minuter.
  3. För att göra pistou, plocka av alla bladen från basilikan och lägg i en mortel tillsammans med vitlöksklyftor. Droppa i olivoljan och mortla till en krämig röra. Smaka av med salt.
  4. Lägg räkorna i grytan precis innan servering och servera med pistou och en bit gott bröd.