Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Fiskgratäng med räkor och pommes duchesse

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 13 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner
  • 600 g Alaska Pollock- eller sejfilé
  • 500 g räkor med skal
  • 2 dillstjälkar
  • salt
  • nymalen vitpeppar
  • 1 dl torrt vitt vin eller 2 msk pressad citron + vatten

Pommes duchesse

  • 1 kg mjölig potatis
  • 25 g smör
  • 1 1/2 dl het mjölk
  • salt
  • nymalen vitpeppar
  • 2 äggulor
  • 1 dl riven gratängost

Sås

  • 2 msk smör
  • 3 msk vetemjöl
  • 1 1/2 dl silad fiskbuljong från kokning av fisk
  • 2 1/2 dl gräddmjölk
  • 1 fisk- eller hönsbuljong
  • salt
  • nymalen vitpeppar

Till garnering

  • 500 g frysta räkor med skal, cirka 200 g skalade
  • dill

Så här gör du

  1. Tina fisk och räkor enligt anvisningar på förpackningen. Torka av dem med hushållspapper. Lägg dem i en smord ugnsfast gratängform. Salta, peppra och lägg dillstjälkar ovanpå. Häll vin eller citronsaft och vatten vid sidan om fisken. Täck med plastfolie och koka i mikron på 600 watt i cirka 4 minuter. Låt temperaturen utjämna. Sila av och spara fiskbuljongen.
  2. Pommes duchesse: Skala potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten i cirka 20 minuter. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av. Pressa potatisen i en stor bunke. Tillsätt smör och het mjölk och vispa potatisen fluffig med ballongvisp. Smaka av med salt och vitpeppar. Vispa ner äggulorna. Lägg moset i en spritspåse med ett krusigt tyll. Spritsa moset runt kanten på gratängformen.
  3. Sätt ugnen på 225 grader.
  4. Fräs smör och mjöl i en kastrull och späd med fiskbuljong och gräddmjölk under omrörning. Smula ner fisk- eller hönsbuljongtärningen i gratängsåsen. Låt såsen sjuda i 3 minuter. Smaka av med salt och vitpeppar. Häll såsen i mitten på fiskgratängen.
  5. Strö över osten och gratinera i mitten av ugnen i cirka 10 minuter tills den får fin färg.
  6. Garnera med skalade räkor, dill och eventuellt ringblommor.