Fiskgratäng med räkor och pommes duchesse

Foto: Thomas Carlén
Ingredienser
4 portioner
- 600 g Alaska Pollock- eller sejfilé
- 500 g räkor med skal
- 2 dillstjälkar
- salt
- nymalen vitpeppar
- 1 dl torrt vitt vin eller 2 msk pressad citron + vatten
Pommes duchesse
- 1 kg mjölig potatis
- 25 g smör
- 1 1/2 dl het mjölk
- salt
- nymalen vitpeppar
- 2 äggulor
- 1 dl riven gratängost
Sås
- 2 msk smör
- 3 msk vetemjöl
- 1 1/2 dl silad fiskbuljong från kokning av fisk
- 2 1/2 dl gräddmjölk
- 1 fisk- eller hönsbuljong
- salt
- nymalen vitpeppar
Till garnering
- 500 g frysta räkor med skal, cirka 200 g skalade
- dill
Så här gör du
- Tina fisk och räkor enligt anvisningar på förpackningen. Torka av dem med hushållspapper. Lägg dem i en smord ugnsfast gratängform. Salta, peppra och lägg dillstjälkar ovanpå. Häll vin eller citronsaft och vatten vid sidan om fisken. Täck med plastfolie och koka i mikron på 600 watt i cirka 4 minuter. Låt temperaturen utjämna. Sila av och spara fiskbuljongen.
- Pommes duchesse: Skala potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten i cirka 20 minuter. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av. Pressa potatisen i en stor bunke. Tillsätt smör och het mjölk och vispa potatisen fluffig med ballongvisp. Smaka av med salt och vitpeppar. Vispa ner äggulorna. Lägg moset i en spritspåse med ett krusigt tyll. Spritsa moset runt kanten på gratängformen.
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Fräs smör och mjöl i en kastrull och späd med fiskbuljong och gräddmjölk under omrörning. Smula ner fisk- eller hönsbuljongtärningen i gratängsåsen. Låt såsen sjuda i 3 minuter. Smaka av med salt och vitpeppar. Häll såsen i mitten på fiskgratängen.
- Strö över osten och gratinera i mitten av ugnen i cirka 10 minuter tills den får fin färg.
- Garnera med skalade räkor, dill och eventuellt ringblommor.

Du kanske även gillar
Populära recept