Logga in här

Lyxig fiskgratäng med räkor – enkelt recept

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 663 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner
  • 600 g ekologisk torskfilé
  • 1 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar, nymald
  • 500 g räkor, oskalade

Potatismos

  • 800 g potatis, mjölig sort
  • 1 dl mjölk, het
  • 2 msk smör
  • salt, vitpeppar
  • 1 äggula

Sås

  • cirka 1 dl fiskspad
  • 4 dl matlagningsgrädde
  • 1 msk skaldjursfond, koncentrerad
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 msk citron, pressad saft
  • 3 msk dill, hackad
  • salt, vitpeppar

Servera med

  • citronklyftor och dill

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Skär fiskfiléerna i bitar och lägg dem i en smord ugnssäker form. Salta och peppra fisken. Täck över fisken med bakplåtspapper.
  2. Tillaga fisken mitt i ugnen, cirka 15 minuter. Häll av fiskspadet från formen i en kastrull. Tillsätt matlagningsgrädde, skaldjursfond och vetemjöl. Vispa och låt koka upp. Låt såsen sjuda 3 minuter under omrörning. Tillsätt citronsaft och dill. Smaka av med salt och peppar.
  3. Skala räkorna och fördela över fisken. Spara några räkor till dekoration. Häll såsen över fisken.
  4. Skala, skär potatisen i bitar och koka den riktigt mjuk i lättsaltat vatten, cirka 20 minuter. Häll av vattnet och pressa eller stöt sönder potatisen. Blanda med het mjölk och smör. Smaka av med salt och peppar. Rör ner en äggula.
  5. Spritsa eller klicka moset med en sked runt kanten på formen och gratinera i mitten av ugnen, 10-15 minuter. Dekorera med resten av räkorna, citronklyftor och dill.