Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Fiskgratäng med lax och torsk

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 20 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner

Mos

  • 10-12 medelstora potatisar av mjölig sort

  • 50 g smör

  • 3 äggulor
  • 1 1/2 dl mjölk, varm

  • salt

Fyllning

  • 1 purjolök
  • 2-3 msk rapsolja
  • 1 påse babyspenat, ca 50 g
  • salt, peppar
  • 250 g torskfilé
  • 250 g laxfilé
  • 1 msk smör till formen

Sås

  • 1/2 dl torrt vittvin eller ½ msk färskpressad citronsaft

  • 3 dl vispgrädde
  • 3 dl färskriven parmesanost
  • 1/2 fiskbuljongtärning

  • salt, vitpeppar

Till garnering och servering

  • 3-4 msk mandelspån
  • 1 msk hackad dill
  • 4 port kokta sugarsnaps eller sockerärter
  • Citronklyftor av vältvättad citron

Så här gör du

  1. Skala och koka potatisen mjuk saltat vatten. Häll av och ånga av potatisen. Vispa den till jämn mos, använd elvisp. Vispa i smöret. Vispa i gulorna. Koka upp och vispa i den varma mjölken i omgångar, moset får inte bli för lös. Smaka av med salt. Låt svalna, men inte kallna och lägg potatismoset i en spritspåse med tyll.
  2. Ansa, snitta, skölj och strimla purjon fint. Hetta upp oljan i en stekpanna, fräs i purjon ca 5 minuter, eller tills den blir mjuk. Tillsätt spenaten och fräs under omrörning tills spenaten mjuknar, ca 1 minut. Salta och peppra.
  3. Skär fisken i ca 1 ½ cm tjocka skivor. Salta och peppra.
  4. Lägg purjo och spenat i en smord ugnssäker form. Spritsa moset runt kanten. Lägg fisken i mitten.
  5. Sätt ugnen på 200 grader.
  6. Blanda vin, grädde och smulad buljongtärning i en liten kastrull och koka ihop ca 3 minuter. Blanda i osten. Smaka av med salt och vitpeppar. Häll gratängsåsen över fisken. Toppa med mandelspån.
  7. Gratinera i övre delen av ugnen tills fisken är klar och rätten har fått fin färg, ca 25 minuter. Garnera med dillen. Servera med kokta sugarsnaps och citronklyftor.