Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Fiskgratäng med fänkål och salvia

Betyg: 1/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

4 portioner

Pommes duchesse

  • 1 kg potatis
  • 2 äggulor
  • 2 msk smör
  • salt
  • nymalen vitpeppar
  • en nypa socker
  • cirka 1 krm riven muskot

Sås

  • 4 dl fiskbuljong
  • 1/2 dl vitt vin
  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 dl grädde
  • 2 msk pressad citronsaft
  • salt och malen vitpeppar

Fisk

  • 600 g fiskfilé, till exempel kolja
  • salt
  • nymalen svartpeppar
  • 1 purjolök, ansad och skivad
  • 1 msk smör
  • 1/2 huvud fänkål, tunt skivat (spara bladvipporna till dekoration)
  • cirka 1 dl räkor, skalade
  • cirka 1/2 dl riven parmesan

Så här gör du

  1. Skala och koka potatisen mjuk i saltat vatten. Häll av vattnet och pressa den genom en potatispress eller stöt. Tillsätt äggulorna och matfett under vispning. Krydda med salt, peppar, socker och riven muskot.
  2. Fräs den finhackade löken i smör i en rymlig gryta. Salta och peppra fisken på båda sidor och vik eller rulla den med skinnsidan inåt. Placera fisken i kastrullen och tillsätt fiskbuljong och vitt vin. Lägg på ett lock och sjud fisken sakta några minuter, tills den känns färdig. Ta upp fisken och sila av buljongen. Spara den till såsen!
  3. Smält smöret till såsen i en kastrull och blanda i mjöl. Tillsätt buljongen du silade av från fiskkoket tillsammans med grädden och koka varsamt i 15-20 minuter. Smaka av med salt, peppar och lite citronsaft.
  4. Sätt ugnen på 275 grader. Smörj en ugnssäker form och spritsa duchessen längs en del av kanten på formen. Strimla fänkålen tunt och lägg i mitten på formen. Lägg fisken över fänkålen, strö över räkorna och häll över såsen.
  5. Strö över parmesanosten och gratinera i ugnen tills gratängen fått en gyllenbrun färg. Det tar cirka 15 minuter. Garnera med fänkålsvippor eller dill.