Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Fiskgratäng med duchesse och mandel

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 22 st har redan röstat

Den som gillar att pyssla lite extra i köket kan bjuda på den här lyxiga fiskgratängen med hemlagat duchesse potatismos. Det går bra att förbereda gratängen i god tid och gratinera nästa dag.

Ingredienser

4 portioner

Mos:

  • 10-12 medelstora potatisar av mjölig sort
  • 50 g smör
  • 3 äggulor
  • cirka 2 dl mjölk, varm
  • salt

Fyllning:

  • 1 tsk olivolja
  • 1 påse babyspenat, cirka 65 g
  • 500 g fiskfilé, till exempel kolja eller torsk
  • salt, peppar
  • smör till formen

Sås:

  • 1 dl torrt vitt vin
  • 3 dl vispgrädde
  • ½ hönsbuljongtärning
  • nymalen vitpeppar
  • 3 dl färskriven parmesanost
  • salt, vitpeppar

Till garnering och servering:

  • rostade mandelspån
  • dillvippor
  • citronklyftor

Så här gör du

  1. Skala och koka potatisen mjuk i saltat vatten. Häll av och ånga av potatisen. Vispa den till ett jämnt mos, använd elvisp. Vispa i smöret. Vispa i gulorna. Koka upp och vispa i den varma mjölken i omgångar, moset får inte bli för löst. Smaka av med salt. Lägg potatismoset i en spritspåse med tyll.
  2. Hetta upp oljan i en stekpanna, fräs spenaten under omrörning, tills den mjuknar, cirka 1 minut.
  3. Skär fisken i mindre bitar. Salta och peppra.
  4. Spritsa moset längs kanten i en smord ugnssäker form. Varva spenat och fisk i mitten.
  5. Blanda vin, grädde och smulad buljongtärning i en liten kastrull och koka ihop i cirka 5 minuter. Blanda i osten. Smaka av med salt och vitpeppar. Häll såsen över fisken. Hit kan rätten förberedas.
  6. Om rätten är nylagad och varm, värm ugnen till 225 grader. Gratinera i övre delen av ugnen tills fisken är klar och rätten har fått fin färg, cirka 15 minuter.
  7. Om rätten förberedd och kall, värm ugnen till 200 grader. Värm och gratinera i mitten av ugnen cirka 35 minuter tills fisken är klar och rätten fått fin färg.
  8. Garnera med mandelspån och dillvippor. Servera med citronklyftor.