Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Fiskgratäng



Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 2 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner

  • 500 g vitfiskfiléer, som torsk, gös eller sej

  • salt, peppar

  • 150 g babyspenat

  • 1 msk olivolja till spenaten + 2 msk olja till grönsakerna

  • 1 rödlök

  • 4 tomater

  • 8 dl kokt ris

  • 1/2 vältvättad citron i skivor

Hemlagad gratängsås

  • 25-30 g smör
  • 1 1/2 msk vetemjöl
  • 2 1/2 dl hönsbuljong på tärning (eller grönsaksbuljong)
  • 1 1/2 dl mjölk
  • 1 1/2 dl grädde

Garnering

  • färska örter


Så här gör du

  1. Skär fiskfiléerna i bitar. Salta och peppra.

  2. Fräs spenaten i oljan cirka 1 minut. Låt svalna och krama ur vätskan.

  3. Skala och skiva löken. Skiva tomaterna. Fräs lök och tomater i oljan cirka 3 minuter. Salta och peppra.

  4. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg och bred ut riset i en ugnssäker form. Toppa riset med fisk, spenat, tomater och lök.

  5. Sås: Smällt smöret i en panna. Blanda i mjölet och fräs den under omrörning ca 1/2 minut. Häll i buljong, mjölk och grädde under omrörning. Koka upp och sjud under omrörning 1-3 minuter.
  6. Ringla såsen över fisk och grönsakerna i formen. Lägg på citronskivorna. Sätt gratängen i nedre delen av ugnen cirka 15 minuter. Garnera med färska örter.