Logga in här

Fiskfrikadeller med kräftstjärtar och hummersås

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

4 portioner
  • 1 l vatten
  • 2 fiskbuljongtärningar
  • 1 tsk dillfrön

Fiskfärs

  • 300 g vit fiskfilé, t ex kolja, sej eller gädda
  • 250 g laxfilé
  • 1 tsk salt
  • 1 ägg
  • 1 tsk rivet citronskal
  • 1 krm kajennpeppar
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 msk potatismjöl
  • 2 dl matlagningsgrädde

Sås

  • 4 dl silat kokspad
  • 2 1/2 msk hummerfond, koncentrat
  • 2 1/2 msk Maizena majsstärkelse
  • 1 1/2 dl matlagningsgrädde
  • 1 msk pressad citronsaft

Servering

  • kokt ris eller potatis
  • 250 g kokta sockerärter

Så här gör du

  1. Koka upp vatten, fiskbuljongtärningar och dillfrön i en gryta. Koka ris eller potatis. Koka sockerärterna enligt anvisningar på förpackningen.
  2. Fiskfärs: Mixa fisken med salt, ägg, citronskal, kajennpeppar, vitpeppar och potatismjöl i matberedaren med kniven monterad. Tillsätt grädden under gång och kör till en slät färs. Lägg smeten i en spritspåse av plast och klipp av spetsen på påsen, cirka 2 cm i diameter. Tryck ut små frikadeller i vattensköljd hand, som du knipsar av med tummen och lägger ner i buljongen. Eller klicka ner smeten med hjälp av två skedar. Låt frikadellerna sjuda tills de flyter upp, cirka 3 minuter. Ta upp frikadellerna med hålslev och lägg i en skål.
  3. Sås: Sila buljongen till såsen. Blanda buljongen med hummerfond i en kastrull. Vispa ner majsstärkelsen i matlagningsgrädden i en skål och häll ner i kastrullen. Låt sjuda 5 minuter under omrörning. Smaka av med citronsaft, salt och peppar. Lägg försiktigt ner frikadeller, kräftstjärtar och dill. Låt allt bli varmt. Servera med kokt ris eller potatis och kokta sockerärter.