Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Fiskaladåb med röding och skarpsås

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 15 st har redan röstat

Ingredienser

8 portioner
  • cirka 1 kg röding- eller laxfilé
  • 500 g räkor med skal
  • 100 g gröna ärter
  • dillvippor

Till fiskbuljong:

  • 1 liter vatten
  • 1 msk salt
  • ½ tsk vitpepparkorn
  • ½ dl torrt vitt vin
  • 1 gul lök, i klyftor
  • 1 morot, i skivor
  • persiljestjälkar
  • dillstjälkar

Gelé:

  • 1 liter silad fiskbuljong (av fiskkoket)
  • 10 gelatinblad
  • 1 äggvita

Skarpsås:

  • 2 ägg, kokta
  • 1 äggula
  • 1 msk senap
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 3 dl gräddfil
  • 1 dl grädde
  • salt, vitpeppar

Till servering:

  • kokt potatis

Så här gör du

  1. Skär rödingfiléerna i portionsbitar. Koka upp vatten, salt, vitpeppar, vin, lök, morot, persilje- och dillstjälkar i en låg vid kastrull med lock. Låt fiskbuljongen koka 10 minuter. Lägg i fiskbitarna. Låt de sjuda, cirka 5-10 minuter, beroende på tjocklek. Ta upp fisken och ta bort skinn och eventuella ben. Låt den kallna.
  2. Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 minuter. Sila fiskbuljongen i en ren kastrull och koka upp den. Vispa äggvitan lätt till skum och rör ner den i buljongen.
  3. Sila den klarnade buljongen genom ett fuktad ren silduk eller handduk. Krama ur gelatinbladen och rör ner i den heta buljongen.
  4. Lägg lite ärter, dillvippor och räkor i 1 ½-liters rund plastad form. Häll över fiskbuljong, så det täcker. Låt stelna i kylen. Lägg därefter i den kokta fisken tillsammans och resten av räkor och ärter. Häll över resten av buljongen. Täck över och låt stelna i kylen, cirka 4 timmar.
  5. Skarpsås: Skala de kokta äggen och mosa äggulorna med rå äggula i en bunke. Vispa samman med senap, vinäger och gräddfil. Vispa grädden och tillsätt i såsen. Smaka av med salt och vitpeppar.
1 kommentar om "Fiskaladåb med röding och skarpsås"
  • Bengt-Göran.kritikern
    Bengt-Göran.kritikern

    Tja bengan in da houze! Den här aladåben har intresserat mig väldigt länge, jag har vaknat mitt i natten och tänkt göra den här aladåben, receptet hemsöker mig dag ut och dag in.
    Läkarna säger att det bara är ett recept, men jag vet att det är MYCKET mer än så.
    Min fru har lämnat mig.. men inget kan sära på mig och den här aladåben! Jag har faktiskt funderat på att göra den här i helgen, jag tänkte om du kunde ge mig några tips på hur smakerna kan passa ihop ännu bättre? Lite sting kanske? Tack och godnatt för mig!! Kram, din bengan! 🙂