Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Fiskaladåb med röding och skarpsås

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 10 st har redan röstat

Ingredienser

8 portioner
  • cirka 1 kg röding- eller laxfilé
  • 500 g räkor med skal
  • 100 g gröna ärter
  • dillvippor

Till fiskbuljong:

  • 1 liter vatten
  • 1 msk salt
  • ½ tsk vitpepparkorn
  • ½ dl torrt vitt vin
  • 1 gul lök, i klyftor
  • 1 morot, i skivor
  • persiljestjälkar
  • dillstjälkar

Gelé:

  • 1 liter silad fiskbuljong (av fiskkoket)
  • 10 gelatinblad
  • 1 äggvita

Skarpsås:

  • 2 ägg, kokta
  • 1 äggula
  • 1 msk senap
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 3 dl gräddfil
  • 1 dl grädde
  • salt, vitpeppar

Till servering:

  • kokt potatis

Så här gör du

  1. Skär rödingfiléerna i portionsbitar. Koka upp vatten, salt, vitpeppar, vin, lök, morot, persilje- och dillstjälkar i en låg vid kastrull med lock. Låt fiskbuljongen koka 10 minuter. Lägg i fiskbitarna. Låt de sjuda, cirka 5-10 minuter, beroende på tjocklek. Ta upp fisken och ta bort skinn och eventuella ben. Låt den kallna.
  2. Lägg gelatinbladen i kallt vatten 5 minuter. Sila fiskbuljongen i en ren kastrull och koka upp den. Vispa äggvitan lätt till skum och rör ner den i buljongen.
  3. Sila den klarnade buljongen genom ett fuktad ren silduk eller handduk. Krama ur gelatinbladen och rör ner i den heta buljongen.
  4. Lägg lite ärter, dillvippor och räkor i 1 ½-liters rund plastad form. Häll över fiskbuljong, så det täcker. Låt stelna i kylen. Lägg därefter i den kokta fisken tillsammans och resten av räkor och ärter. Häll över resten av buljongen. Täck över och låt stelna i kylen, cirka 4 timmar.
  5. Skarpsås: Skala de kokta äggen och mosa äggulorna med rå äggula i en bunke. Vispa samman med senap, vinäger och gräddfil. Vispa grädden och tillsätt i såsen. Smaka av med salt och vitpeppar.