Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Fisk– & skaldjursgryta med citronaioli

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 6 st har redan röstat

Fisksoppa eller fiskgryta hittar man runt hela Medelhavsområdets kustlinje. Servera med en klick citronaioli och ett gott bröd, eller crostini med olivolja och flingsalt.

Ingredienser

4 portioner
  • 500 g räkor
  • cirka ½ kg blåmusslor
  • 500 g vit fiskfilé med fast kött, till exempel hälleflundra
  • olivolja
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 dl vitt vin
  • 12 dl vatten
  • 2 schalottenlökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 litet fänkålsstånd
  • 1 morot
  • 1 liten purjolök
  • 1 tsk fänkålsfrön, nystötta
  • 2 krm chiliflakes
  • 1 burk cocktailtomater, 400 g
  • salt
  • 2 msk pernod
  • 2 dl hackad bladpersilja

Citronaioli (cirka 3 dl)

  • 1 vitlöksklyfta, pressad
  • 1 msk pressad citron
  • 2 äggulor
  • 2 dl rapsolja
  • ½ dl olivolja
  • ½ tsk rivet citronskal
  • ½ hackad röd chili salt
  • svartpeppar, nymald

Så här gör du

  1. Skala räkorna, spar skalen. Ställ räkorna i kylen. Fräs skalen någon minut i olivolja. Rör i tomatpuré. Häll på vin och vatten. Koka under lock i cirka 20 minuter. Sila fonden genom en sil, pressa ur skalen med en slev. Kasta skalen.
  2. Tvätta musslorna under kallt vatten. Kasta de musslor som inte sluter sig när man knackar på dem. Ställ i kylen.
  3. Skär fisken i bitar och ställ i kylen.
  4. Skala och hacka lök och vitlök. Skiva fänkålen. Skala och fintärna moroten. Skölj och skiva purjolöken.
  5. Fräs lök, fänkål och morot sakta i olivolja i en gryta, utan att det tar färg. Tillsätt vitlök, purjolök, fänkålsfrö och chiliflakes. Låt fräsa ytterligare någon minut.
  6. Tillsätt tomater och räkfond. Koka under lock i cirka 15 minuter. Smaka av med salt.
  7. Lägg i fisk och musslor. Koka under lock tills musslorna öppnat sig, i cirka 4 minuter. Blanda i pernod. Ta från värmen och vänd ner persilja och räkor.
  8. Citronaioli: Det är viktigt att alla ingredienser är rumstempererade. Vispa ihop vitlök, citronsaft och äggulor i en skål.
  9. Tillsätt oljan droppvis under vispning. Häll inte för snabbt, gulorna måste hinna ta upp all olja innan nya droppar hälls i, annars skär det sig.
  10. Blanda i citronskal och chili. Smaka av med salt och peppar. Låt smakerna mogna i minst 1 timme i kylen innan servering.
  11. Servering: Servera fisk- och skaldjursgrytan med citronaioli.