Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Fisk- och skaldjursgratäng

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 37 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner

Fisk- och skaldjursgratäng

  • 600 g torsk eller sej
  • 250 g räkor, skalade
  • 2 dl crème fraiche
  • 1 dl vispgrädde
  • ½ kruka basilika, hackad
  • 2–3 vitlöksklyftor, fint hackade
  • 100 g riven mozzarella
  • 100 g musslor, kokta och frysta som fått tina
  • salt
  • svartpeppar, malen
  • eventuellt en hel vitlök

Blomkålsmos

  • 1 blomkålshuvud
  • 1 msk smör
  • 2 msk crème fraiche
  • 1 dl riven ost, till exempel parmesanost
  • salt
  • svartpeppar, malen
  • ½ msk olivolja

Till garnering

  • färska örter

Så här gör du

  1. Fisk- och skaldjursgratäng: Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skär upp fisken i fyra bitar och lägg i en ugnsfast form, salta och peppra. Strö över räkorna.
  3. Rör ihop crème fraiche, grädde, basilika och vitlök.
  4. Häll såsen över fisken och räkorna.
  5. Strö över mozzarellan. Om du vill kan du dela en hel vitlök och lägga i formen.
  6. Sätt in formen mitt i ugnen i cirka 20 minuter.
  7. Ta ut formen ur ugnen och lägg på musslorna och sätt sedan in formen i ytterligare ett par minuter.
  8. Garnera med färska örter.
  9. Blomkålsmos: Dela blomkålen i fyra bitar. Koka blomkålen i lättsaltat vatten tills den är mjuk. Häll av allt vatten.
  10. Mixa blomkålen lätt med en mixerstav och rör i smöret och vänd i crème fraichen och osten.
  11. Smaka av med salt och peppar och ringla över olivolja. Servering
  12. Servera gratängen med blomkålsmos.