Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Fish & chips

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 5 st har redan röstat

Ingredienser

4 personer
  • 600 gram vit fisk

Tempuramix

  • 1 1/2 dl iskallt kolsyrat vatten
  • 1 1/2 dl idealmjöl
  • 1/2-1 tsk salt

Pommes frites

  • 8 st (800 g) potatisar, fast sort
  • 1 liter neutral rapsolja
  • salt

Mushy peas

  • 2 dl frysta gröna ärter
  • 1 msk citronsaft
  • 1 msk hackad dill
  • salt
  • vitpeppar

Så här gör du

  1. Dela fisken i stora bitar medan det ännu är halvfruset. Låt tina helt.
  2. Vispa samman tempurasmeten och låt stå och svälla i kylskåp minst en timme. Ställ ugnen på maxtemperatur grill.
  3. Fyll en fritös, tjockbottnad kastrull eller gryta med så mycket olja som behövs för att täcka fiskbitarna. Värm oljan till 170 grader. Använd termometer och ha grytlocket till hands om oljan skulle överhettas.
  4. Doppa fiskbitarna i tempuramixen och lägg ner dem direkt i oljan. Vänd dem en gång för jämn fritering. När smeten blivit gyllenbrun, lyfter du upp fisken med hålslev och låter bitarna rinna av på hushållspapper.
  5. Skala potatisarna och skär dem i tunna stavar. Låt stavarna ligga i kallt vatten några timmar (eller helst över natten) för att laka ur stärkelse. Torka av dem på en handduk innan fritering.
  6. Värm oljan i en kastrull eller tjockbottnad gryta till 140 grader. Använd termometer. Ha lock redo om oljan skulle överhettas.
  7. Fritera först potatisen, två grabbnävar i taget så att inte allt klibbar ihop, i 6-7 minuter. Potatisen ska tillagas men inte ta färg. Fiska upp dem med hålslev och låt torka en stund på en plåt med hushållspapper.
  8. Höj sedan temperaturen på oljan till 190 grader och slutfritera pommes fritesen i några få minuter tills de är gyllenbryna och spröda. Lyft över dem i en skål med ett lager hushållspapper i botten.
  9. Salta, blanda och servera direkt tillsammans med fisken och ärtröran.
  10. Koka ärterna i cirka tio minuter, häll bort vattnet och mixa dem halvgrovt med stavmixer.
  11. Smaksätt med citron, finhackad dill, salt och vitpeppar.
2 kommentarer om "Fish & chips"
  • snoffsan
    snoffsan

    Mums! Men ett viktigt tillbehör saknas. Maltvinäger! Det är ju det som gör hela Fish & Chipssmaken! Finns på nätet att köpa om du inte hittar det i din lokala välsorterade affär!?

    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till snoffsan

      Hej!
      Tack för din kommentar och ditt tips angående vinägern, det ska vi testa nästa gång!

      Mvh,
      Beatrice, Mitt kök