Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Fish & chips med örtmajonnäs

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 21 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner
  • 600 g torskfilé, benfria
  • salt, peppar
  • 1 ägg
  • 1 dl vetemjöl
  • 4 dl panko (ströbröd)
  • 1 tsk smör
  • 1 dl majsolja

Örtmajonnäs

  • 3 msk finhackade mjuka örter eller/och plockade örtblad, till exempel timjan, dill, basilika, persilja
  • 2 dl majonnäs
  • 3 msk crème fraiche
  • 1 tsk färskpressad citronsaft

Till servering

  • Pommes frites
  • citronklyftor

Så här gör du

  1. Blanda ingredienserna till örtmajonnäsen.
  2. Dela filéerna längs med i tjock sida, rygg och i tunnsida.
  3. Skär ryggen och tunnsidan i 2-3 bitar och krydda dem med salt och peppar.
  4. Vispa ägget i en djup tallrik. Häll vetemjölet och panko på var sin mattallrik. Vänd fiskbitarna först vetemjölet, sedan i äggvispet och sist i panko. Klappa in panko så att det fastnar ordentligt på fisken.
  5. Hetta upp smöret i majsoljan i en stekpanna med hög kant, tills det börjar fräsa. Lägg i fisken och stek på medelstark värme 2-5 minuter på varje sida, beroende på hur tjock fisken är. Ta upp fisken och låt den rinna av på dubbelvikt hushållspapper och låt vila ca 1 minut. Servera med örtmajonnäs, pommes frites och citronklyftor.