Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Finska semlor

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 6 st har redan röstat

Ingredienser

8 semlor

Grundrecept semlor

  • 1/4 pkt jäst (12,5 g)
  • 75 g smör
  • 2 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 3 msk strösocker
  • 1/2 krm salt
  • 6 dl vetemjöl, + 1/2 dl till utbakningen
  • 1/2 tsk malen kardemumma
  • 1 tsk bakpulver

Till pensling

  • 1 uppvispat ägg

Fyllning

  • inkråm från bullarna
  • 200 g mandelmassa
  • 3-4 msk mandelmassa
  • 3 dl vispgrädde
  • 2-3 dl fast sylt, till exempel hallon- eller jordgubbssylt

Så här gör du

  1. Använd gärna köksmaskin monterad med degkrok. Dela sönder jästen i en bunke. Smält smöret och blanda det med mjölken i en bunke. Blanda i ägg, socker och salt. Häll degspadet, som ska vara 36 grader, över jästen och blanda tills jästen löser sig. Tillsätt 4 1⁄2 dl av mjölet blandat med kardemumma och arbeta ihop till en smidig deg, den får inte bli för hård. Jäs degen under bakduk i 30 minuter.
  2. Blanda resten av mjölet (1 1⁄2 dl) med bakpulvret och arbeta in i degen.
  3. Ta upp degen på mjölat bakbord och forma den till en längd. Skär längden i 6, 8 eller 16 jämnstora bitar. Forma dem till släta runda bullar. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Jäs under bakduk i 30 minuter.
  4. Värm ugnen till stora och mellanstora bullar på 200 grader, till små på 225 grader. Pensla bullarna med det uppvispade ägget. Grädda i mitten av ugnen de större bullarna i cirka 15 minuter, de små i cirka 10 minuter. Låt kallna på galler under bakduk.
  5. Skär av ett lock på varje bulle. Tag ur en del av inkråmet (cirka 1⁄2 msk på varje bulle) med en gaffel. Smula sönder det i en djup bunke.
  6. Riv ner mandelmassan grovt. Tillsätt mjölk och blanda ihop med elvisp.
  7. Vispa grädden.
  8. Lägg en klick mandelmassefyllning i varje semla. Toppa med sylt och spritsa eller klicka över grädden.
  9. Lägg på locken och sikta lite florsocker över semlorna.