Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Filodegspajer med spenat och fetaost

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 5 st har redan röstat

Ingredienser

2 pajer
  • 1 stor gul lök
  • 1 purjolök
  • 3-4 msk olivolja
  • 100 g babyspenat
  • salt och peppar
  • 150 g fetaost, grovsmulad
  • 12 ark filodeg
  • cirka 1 dl smör och olja på flaska till pensling

Rostade coctailtomater

  • 250 g cocktailtomater, gärna på kvist
  • 3 msk olivolja
  • 1 msk färskpressad citronsaft
  • 1 msk strösocker

Till servering

  • rostade tomater

Så här gör du

  1. Skala och strimla gula löken. Ansa, snitta, skölj och skiva purjon.
  2. Hetta upp hälften av oljan i en stekpanna. Lägg i spenaten, ta pannan från värmen och rör om i cirka 3 minuter tills den mjuknar. Låt kallna och krama ur all vätska.
  3. Fräs gul lök och purjolök i resten av oljan cirka 5 minuter, låt kallna.
  4. Blanda spenaten med löken. Smaka av med salt och peppar. Blanda i 100 gram av fetaosten.
  5. Sätt ugnen på 175 grader.
  6. Pensla sex filodegsdegsark, ett i taget, med smör och olja, och lägg ut dem (omlott) ihop så att de tillsammans bildar en cirkel (drygt 24 cm i diameter) på ett bakbord. (Låt de resterande sex arken ligga övertäckta eller i en plastpåse, så att de inte torkar.)
  7. Stansa ut en rund pajbotten, cirka 24 cm i diameter. Ta bort överflödig deg (se tips nedan). Gör på samma sätt med de resterande degarken.
  8. Lägg pajbottnarna på en plåt med bakplåtspapper. Lägg på fyllningen i mitten av pajerna, spara en kant. Vik upp och lägg degen i veck över och runt fyllningen (se bild).
  9. Pensla pajkanterna med smör och olja och toppa fyllningen med resten av fetaosten. Grädda pajerna i nedre delen av ugnen tills de är genomgräddade och fått fin färg, cirka 15 min. Servera med tomaterna.
  10. Rostade tomater: Sätt ugnen på 175 grader.
  11. Lägg tomaterna i en ugnssäker form. Ringla över oljan och citron­saften. Strö över socker. Salta.
  12. Rosta i mitten av ugnen i cirka 15 minuter.