Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Fikon- och saffransbullar

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 3 st har redan röstat

Ingredienser

40 stycken
  • 50 g jäst för söta degar
  • 100 g smör
  • 5 dl mjölk, 3%
  • 250 g kesella
  • 1 g saffran
  • 1 1/2 dl strösocker
  • 1/2 tsk salt
  • 3 dl hackade torkade fikon
  • ca 17 dl vetemjöl

Fyllning:

  • 150 g rumsvarmt smör
  • 3 dl fikonmarmelad
  • 1 msk kanel

Till pensling:

  • 1 ägg
  • hackade hasselnötter
  • pärlsocker

Så här gör du

  1. Smula jästen i en bunke. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till fingervärme, 37 grader. Rör ut jästen i degspadet.
  2. Tillsätt kesella, saffran, socker, salt och fikon. Arbeta in mjölet, lite i taget, till en smidig deg. Låt jäsa under duk i 30–40 minuter.
  3. Ta upp degen på mjölat bord, knåda den lätt och dela i två delar. Kavla ut varje del till en avlång kaka, cirka 25 × 50 centimeter.
  4. Bred först smöret över degen och därefter marmeladen. Pudra över kanel. Vik degen dubbel.
  5. Skär degen tvärs över i cirka 2 centimeter breda remsor. Dela remsorna på längden, men låt dem hänga ihop högst upp, som ett par byxor. Vrid dem och gör en lös knut. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper.
  6. Låt jäsa under duk i cirka 30 minuter.
  7. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö över nötter och pärlsocker. Grädda i mitten av ugnen i cirka 10 minuter tills bullarna har fin färg. Låt bullarna svalna på galler under duk.