Fikon- och apelsinpaj med pinjenötter

Foto: Wolfgang Kleinschmidt
Ingredienser
10 portioner
Pajbotten
- 3 ½ dl mandelmjöl
- 1 msk fiberhusk
- 2 msk sötströ eller lättströ
- 1 krm salt
- 50 g smör
- 1 ägg
- 2 msk bovetemjöl
Fyllning
- 100 g smör
- 1 ½ dl gräddfil
- 3 ½ dl mandelmjöl
- 1 ½ dl bovetemjöl
- 2 tsk bakpulver
- 2 ägg
- 2 dl sötströ eller lättströ
- 1 apelsin, finrivet skal och saften
- 5 fikon
- 50 g pinjenötter
Tillbehör
- 3 dl vispgrädde eller 1 l vaniljglass, sockerfri
Så här gör du
- Pajbotten: sätt ugnen på 175 grader.
- Blanda ihop alla ingredienser med en elvisp. Fodra en avlång pajform eller en rund, cirka 22 centimeter i diameter, med pajdegen.
- Grädda mitt i ugnen i 10 minuter.
- Fyllning: smält smöret och blanda med gräddfilen.
- Blanda mandelmjöl, bovetemjöl och bakpulver.
- Vispa upp ägget och sötströt till en fluffig smet, tillsätt apelsinsaften och apelsinskalet.
- Vänd ner de torra ingredienserna och smörblandningen växelvis i äggsmeten. Häll upp smeten i pajbotten.
- Klipp bort den hårda kvisten på fikonen, skär dem i klyftor och lägg i mönster på smeten.
- Strö över pinjenötterna och grädda på nedersta falsen i ugnen i cirka 45 minuter.
- Servering: servera pajen med lättvispad grädde eller sockerfri vaniljglass.

Du kanske även gillar