Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Fikon- och apelsinpaj med pinjenötter

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

10 portioner

Pajbotten

  • 3 ½ dl mandelmjöl
  • 1 msk fiberhusk
  • 2 msk sötströ eller lättströ
  • 1 krm salt
  • 50 g smör
  • 1 ägg
  • 2 msk bovetemjöl

Fyllning

  • 100 g smör
  • 1 ½ dl gräddfil
  • 3 ½ dl mandelmjöl
  • 1 ½ dl bovetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 2 ägg
  • 2 dl sötströ eller lättströ
  • 1 apelsin, finrivet skal och saften
  • 5 fikon
  • 50 g pinjenötter

Tillbehör

  • 3 dl vispgrädde eller 1 l vaniljglass, sockerfri

Så här gör du

  1. Pajbotten: sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda ihop alla ingredienser med en elvisp. Fodra en avlång pajform eller en rund, cirka 22 centimeter i diameter, med pajdegen.
  3. Grädda mitt i ugnen i 10 minuter.
  4. Fyllning: smält smöret och blanda med gräddfilen.
  5. Blanda mandelmjöl, bovetemjöl och bakpulver.
  6. Vispa upp ägget och sötströt till en fluffig smet, tillsätt apelsinsaften och apelsinskalet.
  7. Vänd ner de torra ingredienserna och smörblandningen växelvis i äggsmeten. Häll upp smeten i pajbotten.
  8. Klipp bort den hårda kvisten på fikonen, skär dem i klyftor och lägg i mönster på smeten.
  9. Strö över pinjenötterna och grädda på nedersta falsen i ugnen i cirka 45 minuter.
  10. Servering: servera pajen med lättvispad grädde eller sockerfri vaniljglass.