Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Favoritjansson

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 36 st har redan röstat

Ingredienser

5 portioner
  • 700 g potatis med skal, mjölig sort
  • smör till stekning
  • 1 stor gul lök
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dl standardmjölk
  • 65 g ansjovisfiléer (1 stor burk)
  • 1 msk ansjovisspad
  • 2 msk kaviar
  • 3/4 dl ströbröd
  • 50 g smör
  • salt

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skala potatisen och skär den i riktigt tunna stavar, några millimeter tjocka. (använd gärna mandolin om du har det)
  3. Strimla löken och fräs den mjuk i smöret.
  4. Varva potatis, lök och ansjovis i en ugnsfast form eller mindre portionsformar. Salta försiktigt mellan varven, tänk på att ansjovisen är salt.
  5. Vispa samman kaviar och mjölk och blanda med grädde och ansjovisspad. Slå detta över formen/formarna och fördela smöret på toppen.
  6. Avsluta med ströbrödet och grädda sedan i mitten av ugnen i cirka 40 minuter eller tills allt fått fin färg, potatisen är mjuk och vätskan kokat in. Låt din jansson stå i minst 20 minuter före servering.
2 kommentarer om "Favoritjansson"
    • Mitt Kök
      Mitt Kök
      svar till Cykelogen

      Hej!
      Ledsen för sent svar och för att ugnstemperaturen inte stod med i receptet.
      200 grader ska det vara! Tack för att du såg och uppmärksammade oss om detta!
      Allt gott!