Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Fattoush – recept

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 23 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner
  • 1 knippe rädisor
  • 1 schalottenlök
  • 1 salladslök
  • 4 tomater
  • 10 pepelinogurkor eller västeråsgurkor om det är säsong, annars 1 vanlig stor gurka
  • 1 kruka mynta
  • 1 dl bladpersilja (en näve)
  • 1/2 kruka romansallat (spara de stora bladen)
  • 1 pkt halloumi, à 180 g
  • granatäppelsirap

Krutonger:

  • 2 pitabröd
  • olivolja

Za’atar (4 dl):

  • 1 dl torkad oregano
  • 1 dl torkad timjan
  • 1 dl sumak
  • 1 dl rostade sesamfrön
  • 1 msk salt

Dressing:

  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk olivolja
  • 1 citron, saften
  • 1 tsk sumak
  • 1 krm salt

Så här gör du

  1. Za'atar: Rör ihop alla kryddor och förvara i en burk med tättslutande lock.
  2. Sätt ugnen på 180 grader.
  3. Börja med krutongerna. Tärna pitabrödet i 2–3 centimeter stora bitar och lägg på en plåt. Ringla över olivolja och rosta i ugnen tills brödet får lite färg, det tar max 10 minuter. Ta sedan ut plåten och krydda med za’atar. Ställ åt sidan.
  4. Ställ fram en stor skål för salladen. Strimla rädisor och skala och skiva schalottenlöken tunt. Finhacka salladslöken.
  5. Tärna tomater och gurka. Finhacka myntan och persiljan och skär romansallat i centimetertjocka strimlor.
  6. Skala och pressa vitlöken till dressingen och rör ihop med olja, citron, sumak och salt. Häll dressingen över salladen och blanda.
  7. Skär halloumin i bitar och stek dem så att de får färg.
  8. Toppa salladen med stekt halloumi, pitabrödskrutongerna och ringla över lite granatäppelsirap.