Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Färskpotatissallad med dillolja


Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 4 st har redan röstat

Färskpotatis är en klassiker på midsommarbordet. Här varvas den med dill, rökt fisk och goda primörer. Gör din färskpotatissallad vegetarisk genom att helt enkelt strunta i den rökta fisken.

Ingredienser

6 port som buffé

  • 1 kg färskpotatis

  • 1 ask cocktailtomater

  • 350 g rökt fisk, till exempel makrill

  • 1 knippe sparris

  • cirka 200 g sockerärtor

  • 1-2 gröna äpplen

  • 1 knippe rädisor

  • 2 späda salladslökar

  • 1 liten rödlök

  • 1 blandad sallad, gärna med rucola


Dillolja:


  • 1 1/2 dl olivolja

  • 1 1/2 dl grovhackad dill

  • 1 tsk saft av citron

  • 1 klyfta vitlök

  • salt

  • nymalen svartpeppar


Så här gör du

  1. Börja med tomaterna eftersom de tar längst tid: Sätt ugnen på 150 grader. Dela tomaterna på mitten och lägg dem med snittytan uppåt på en plåt med bakplåtspapper. Ställ in dem i mitten av ugnen och låt dem torka cirka 1 timme, eller tills tomatsaften har torkat in.

  2. Tvätta och skrubba potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten. Häll av kokvattnet och låt svalna. Dela potatisen på hälften om de är riktigt små, annars en gång till.

  3. Koka sparris och sockerärtor mjuka men med tuggmotstånd i lättsaltat vatten.
  4. 
Dela äpplet i små tärningar. Skiva salladslöken och rädisorna. Skala och hacka rödlöken fint. Skölj salladen. Plocka det rökta fiskköttet i mindre bitar, se till att inga ben kommer med.

  5. Mixa ingredienserna till dilloljan, eller blanda dem för hand (hacka då dillen fint).

  6. Blanda alla ingredienserna till salladen i en stor skål. Häll över dilloljan och blanda om.