Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Färsbiffar med rosmarinpotatis, karamelliserad bacon och konjaksgräddsås

Betyg: 0/5 Sätt ditt betyg

Ingredienser

4 portion

Rosmarinpotatis

  • 10 medelstora potatisar
  • olja
  • rosmarin
  • grovt salt

Färsbiffar

  • 800 g blandfärs
  • 3 msk honungsdijon
  • 1,5 msk kalvfond
  • 1/2 dl mjölk/sojamjölk/havredryck
  • 1 st ägg
  • salt
  • peppar

Konjaksgräddsås

  • 2,5 dl vatten
  • 1,5 nypa kalvfond
  • 1 msk konjak
  • 1 nypa socker
  • 1,5 dl grädde/sojagrädde/havregrädde
  • rosmarin
  • 1 msk maizena

Karamelliserad bacon

  • 1/2 pkt bacon
  • 1,5 msk råsocker

Tillbehör

  • Stekta kantareller
  • lingon

Så här gör du

  1. Dela oskalad potatis i halvor. Lägg i ugnsform. Pensla med olja och krydda med rosmarin och lite grovt salt. Baka i varm-luftsugn i 200 grader i ca 25 minuter
  2. Blanda färsen med dijonsenap, kalvfond, mjölk och ägg. Forma 12 biffar och stek på medelhögvärme så att biffarna får en fin yta. Tillaga därefter biffarna i ugnen på ca 200 grader i 10 minuter.
  3. Koka upp vatten med kalvfond och tillsätt rosmarin efter smak och tycke. Häll i konjak och en nypa socker. Låt småkoka en stund under omrörning. Sila såsen och häll tillbaka i kastrullen. Tillsätt 1,5 dl grädde. Rör ut ca 1 msk maizena i lite vat- ten och tillsätt under vispning så det ej blir klumpar. Smaka av!
  4. Smält sockret på medelvärme i stekpanna. Passa sockret så att det inte bränns. Tillsätt bacon. Stek tillsammans. Rör hela tiden så att sockret eller baconet inte bränns vid. Låt rinna av på papper.
  5. Servera biffarna med rosmarinpotatisen, karamelliserad bacon och konjaksgräddsås. Dekorera med stekta kantareller och tinade lingon