Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Farbror Pers fisksoppa

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 17 st har redan röstat

Gräddig fisksoppa med blåmusslor och lite chilihetta. Ur boken Morberg lagar vilt (Bonnier fakta). Av Per Morberg.

Ingredienser

4 portioner
  • 600 g filé av till exempel öring, sik, torsk eller lax
  • 2 gula lökar
  • 5 vitlöksklyftor
  • 1 fänkål
  • 1/2 purjolök
  • 2 morötter
  • 2 potatisar
  • 2 msk tomatpuré
  • 5 dl vitt vin + 3 dl till musslorna
  • 7 dl fiskfond
  • 400 g hela tomater på burk
  • några kvistar färsk timjan
  • 2 tsk torkad dragon
  • 2 msk hackad persilja
  • 2 lagerblad
  • 3 dl vispgrädde
  • chiliflakes eller cayennepeppar
  • 15-20 blåmusslor
  • olja till stekning
  • salt eller svartpeppar

Tillbehör:

  • bröd

Så här gör du

  1. Skär fisken i 2 cm stora kuber.
  2. Skala och finhacka löken och vitlöken. Fräs dem i olja i en stor gryta eller kastrull på svag värme i 15 minuter, de ska inte få färg.
  3. Strimla fänkålen och purjolöken och skala och strimla morötterna. Skala och skär potatisen i mindre bitar. Lägg allt i grytan och låt fräsa med en stund. Tillsätt tomatpurén.
  4. Häll i vinet och fonden och låt koka upp. Dela burktomaterna och lägg dem i grytan tillsammans med örterna och lagerbladen.
  5. Tillsätt grädden och låt koka i 20 minuter. Smaka av med chili, salt och peppar.
  6. Skölj och borsta musslorna. Kolla att de sluter sig när du trycker på dem, släng dem som inte gör det. Lägg musslorna i en kastrull, häll på vitt vin och sätt på lock. Koka på hög värme tills musslorna öppnar sig, 3–5 minuter. Ställ åt sidan (häll inte bort buljongen).
  7. Lägg fiskbitarna i grytan och låt sjuda på svag värme i cirka 10 minuter eller tills fisken är genomkokt.
  8. Tillsätt musslorna inklusive buljongen från musselkoket.
  9. Garnera soppan med en timjan- kvist och servera med ett gott bröd.