Farbror Pers fisksoppa

Foto: Martin Löf
Gräddig fisksoppa med blåmusslor och lite chilihetta. Ur boken Morberg lagar vilt (Bonnier fakta). Av Per Morberg.
Ingredienser
4 portioner
- 600 g filé av till exempel öring, sik, torsk eller lax
- 2 gula lökar
- 5 vitlöksklyftor
- 1 fänkål
- 1/2 purjolök
- 2 morötter
- 2 potatisar
- 2 msk tomatpuré
- 5 dl vitt vin + 3 dl till musslorna
- 7 dl fiskfond
- 400 g hela tomater på burk
- några kvistar färsk timjan
- 2 tsk torkad dragon
- 2 msk hackad persilja
- 2 lagerblad
- 3 dl vispgrädde
- chiliflakes eller cayennepeppar
- 15-20 blåmusslor
- olja till stekning
- salt eller svartpeppar
Tillbehör:
- bröd
Så här gör du
- Skär fisken i 2 cm stora kuber.
- Skala och finhacka löken och vitlöken. Fräs dem i olja i en stor gryta eller kastrull på svag värme i 15 minuter, de ska inte få färg.
- Strimla fänkålen och purjolöken och skala och strimla morötterna. Skala och skär potatisen i mindre bitar. Lägg allt i grytan och låt fräsa med en stund. Tillsätt tomatpurén.
- Häll i vinet och fonden och låt koka upp. Dela burktomaterna och lägg dem i grytan tillsammans med örterna och lagerbladen.
- Tillsätt grädden och låt koka i 20 minuter. Smaka av med chili, salt och peppar.
- Skölj och borsta musslorna. Kolla att de sluter sig när du trycker på dem, släng dem som inte gör det. Lägg musslorna i en kastrull, häll på vitt vin och sätt på lock. Koka på hög värme tills musslorna öppnar sig, 3–5 minuter. Ställ åt sidan (häll inte bort buljongen).
- Lägg fiskbitarna i grytan och låt sjuda på svag värme i cirka 10 minuter eller tills fisken är genomkokt.
- Tillsätt musslorna inklusive buljongen från musselkoket.
- Garnera soppan med en timjan- kvist och servera med ett gott bröd.

Du kanske även gillar
Populära recept