Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Fänkåls­gravad lax med picklad gulbeta

Betyg: 2/5 Sätt ditt betyg. 4 st har redan röstat

Ingredienser

4 PORTIONER
  • 500 g salmalax
  • 1 msk salt
  • 2 msk strösocker
  • 1 krm malen vitpeppar
  • 1 tsk fänkålsfrön, malda i mortel

Picklad gulbeta

  • 1 gulbeta
  • 1 msk ättika
  • 2 msk strösocker
  • 3 msk vatten

Till servering och garnering

  • röda vinbär
  • fänkålsdill eller dill
  • krasse eller färska örter

Så här gör du

  1. Lägg laxen i en plastpåse. Blanda salt, socker, peppar och fänkålsfrön och häll i påsen.
  2. Vänd laxen i salt- och sockerblandningen, knyt ihop påsen och lägg in den i kylen i två dygn. Vänd på laxen efter halva tiden.
  3. Vispa ihop ättika, socker och vatten. Skala och skiva gulbetan tunt på mandolin, lägg skivorna i ättikslagen. Låt ligga och dra en stund före servering, gärna i cirka en timme.
  4. Servering: Skär upp laxen i tunna skivor med en laxkniv. Servera med gulbeta, honungsvinägrett och några röda vinbär. Garnera med fänkålsdill och krasse eller färska örter.