Fänkålsgravad lax med picklad gulbeta

Foto: Wolfgang Kleinschmidt
Ingredienser
4 PORTIONER
- 500 g salmalax
- 1 msk salt
- 2 msk strösocker
- 1 krm malen vitpeppar
- 1 tsk fänkålsfrön, malda i mortel
Picklad gulbeta
- 1 gulbeta
- 1 msk ättika
- 2 msk strösocker
- 3 msk vatten
Till servering och garnering
- röda vinbär
- fänkålsdill eller dill
- krasse eller färska örter
Så här gör du
- Lägg laxen i en plastpåse. Blanda salt, socker, peppar och fänkålsfrön och häll i påsen.
- Vänd laxen i salt- och sockerblandningen, knyt ihop påsen och lägg in den i kylen i två dygn. Vänd på laxen efter halva tiden.
- Vispa ihop ättika, socker och vatten. Skala och skiva gulbetan tunt på mandolin, lägg skivorna i ättikslagen. Låt ligga och dra en stund före servering, gärna i cirka en timme.
- Servering: Skär upp laxen i tunna skivor med en laxkniv. Servera med gulbeta, honungsvinägrett och några röda vinbär. Garnera med fänkålsdill och krasse eller färska örter.

Du kanske även gillar