Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Ezme – turkisk tomatsallad

Betyg: 3/5 Sätt ditt betyg. 7 st har redan röstat

Ingredienser

4 portioner
  • 6 mogna tomater
  • 5 sivri (avlång turkisk paprika) eller 2 gröna paprikor
  • 1 rödlök eller 4 salladslökar
  • 3 msk hackad persilja
  • 3 msk hackad färsk mynta
  • 1-3 färsk chili
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 msk granatäppelsirap
  • 4-5 msk olivolja
  • saften från 1/2 citron
  • salt & svartpeppar
  • 4 vitlöksklyftor

Så här gör du

  1. Skala tomaterna, dela dem i klyftor och skär bort de hårda stjälkfästena. Lägg klyftorna i en sil. Skär sivri och lök i klyftor eller strimlor. Lägg alltsammans i en matberedare tillsammans med persilja, mynta och chili. Kör tills allt blir finhackat men inte mosigt.
  2. Blanda tomatpuré, paprikapuré, granatäppelsirap, olivolja och citronsaft i en skål. Salta och peppra. Pressa i vitlöksklyftorna och blanda ordentligt. Rör ner alltsammans i matberedaren och mixa ihop lite snabbt.
  3. Lägg blandningen i en skål och smaka av. Tillsätt eventuellt mer citronsaft eller granatäppelsirap för mer syra. Låt stå i kylen i minst en timme före servering, gärna flera timmar.
  4. Salladen kan vätska sig när den har stått en stund. Låt den i så fall rinna av i en fintrådig sil. Salladen håller i 4-5 dagar i kylen.