Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Extra fin butterkaka

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 11 st har redan röstat

Ingredienser

1 kaka
  • 1/2 sats vetedeg, se separat grundrecept i länk
  • mjöl till utbakningen

Fyllning

  • ca 6 msk smör, rumsvarmt
  • 3 msk strösocker
  • malen kanel, finstött kardemumma

Garnering

  • florsocker

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Ta upp degen på lättmjölat bakbord. Dela degen i tre lika stora bitar och forma till bullar. Låt jäsa under bakduk 20 minuter.
  3. Jobba med en degbulle i taget. Kavla ut bullen på lättmjölat bakbord, till en avlång tunn kaka, ca 50 cm x 15 cm. Bred 1/3 del av smöret i ett tunt lager över kakan. Strö över 1/3 del av sockret. Sikta över kanel och kardemumma. Rulla ihop kakan från kortsidan som en rulltårta. Dela sedan rullen längs med i två avlånga bitar, med en vass kniv. Forma varje bit till en bulle, med snittsidan upp, och lägg i en kakform, ca 24 cm i diameter, klädd med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk cirka 20 minuter. Gör på samma sätt med resten av degen och lägg bullarna i formen.
  4. Grädda kakorna en i taget: sätt formen i mitten av ugnen och grädda ca 20 minuter eller tills den är genomgräddad.
  5. Ta ut kakan ur formen och låt kallna på ett galler. Garnera med siktat florsocker.