Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Extra chokladiga cupcakes

Betyg: 4/5 Sätt ditt betyg. 7 st har redan röstat

Ingredienser

12 st

Cupcakes

  • 75 g smör
  • 1 dl kakao
  • 2 ½ dl ljust muscovadosocker
  • 2 ½ dl mjölk, 3 %
  • 1 ägg
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • ½ tsk salt

Chokladsmörkräm

  • 200 g mörk choklad, 50 %
  • 200 g smör
  • 1 ¼ dl socker
  • 1 äggula

Chokladganache

  • 50 g mörk choklad, 50 %
  • ½ dl vispgrädde
  • ½ msk fast honung

Så här gör du

  1. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret i en kastrull.
  2. Sikta ner kakao i en bunke och blanda i sockret. Tillsätt smält smör, mjölk och ägg och vispa ihop.
  3. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt i en bunke och sikta ner blandningen i smeten. Rör till en jämn smet.
  4. Fördela smeten i 12 muffinsformar, fyll dem till två tredjedelar. Använd gärna en muffins plåt så håller de formen! Grädda mitt i ugnen i cirka 17 minuter. Låt svalna på galler.
  5. Gör chokladsmörkrämen. Finhacka chokladen och smält över vattenbad eller i mikron. Låt svalna något.
  6. Vispa smör och florsocker vitt och fluffigt i en bunke – ju längre desto bättre, men minst 10–15 minuter.
  7. Häll i den smälta chokladen i en tunn stråle under långsam vispning. Tillsätt äggulan och fortsätt vispa till en jämn och fin smörkräm. Ställ i kylskåpet i cirka 15 minuter för att den ska stelna något och bli lättare att spritsa.
  8. Fortsätt med chokladganachen. Finhacka chokladen och lägg i en bunke. Blanda grädde och honung i en kastrull och koka upp.
  9. Häll vätskan över chokladen och låt stå i någon minut, rör sedan för- siktigt runt tills det blir en len och fin kräm. Ställ i kylen för att svalna.
  10. Gör ett hål i varje cupcake med hjälp av en rundtyll. Använd den smalaste delen och skruva ner den i kakan, dra upp och spara locket. Tryck eventuellt till i hålet med ett finger för att få plats med ännu mer fyllning, men var noga med att inte göra hål genom hela cupcaken – då rinner ganachen ut!
  11. Häll ganachen i en spritspåse och fyll cupcakesen. Täck hålen med det lilla locket.
  12. Fyll chokladsmörkrämen i en spritspåse med valfri tyll och dekorera cupcakesen. Ringla slutligen över lite ganache.