Bli medlem på Mitt Kök helt gratis.
  • Spara obegränsat antal recept
  • Ladda upp egna recept
  • Kommentera recept

Logga in här

Estelle-tårta

Betyg: 5/5 Sätt ditt betyg. 8 st har redan röstat

Estelle hedrar vi med en somrig gräddtårta med jordgubbar och vaniljkräm, stiligt draperad med persikofärgad marsipan och dekorerad med en tiara av kristyr. Här är receptet på kristyr-tiaran. 

För att få en liten, hög tårta har vi gräddat botten i en kastrull (!) med diametern 16 centimeter, men det går förstås bra att grädda botten i en vanlig form med löstagbar kant och diametern 22 centimeter, men tårtan blir då något lägre.

Lägg gärna ihop tårtan med jordgubbar, vaniljkräm och grädde dagen innan den ska serveras så att den får stå och safta sig i kylen. Samma dag som serveringen klär du den med marsipan.

Recept av Mia Öhrn.

Ingredienser

8 bitar

Tårtbotten:

  • 3 ägg
  • 1 ,5 dl strösocker
  • 3/4 dl (45 g) vetemjöl
  • knappt 0,5 dl potatismjöl
  • knappt 1 tsk bakpulver

Vaniljkräm:

  • 0,5 dl strösocker
  • 1,5 msk Maizena majsstärkelse
  • 4 äggulor
  • 0,5 vaniljstång
  • 2 dl vispgrädde
  • 1,5 dl mjölk

Fyllning:

  • 250 g (0,5 liter) jordgubbar, färska eller frysta och tinade
  • 1 tsk strösocker
  • 4 dl vispgrädde

Dekor:

  • 500 g marsipan
  • rosa och gul hushållsfärg
  • potatismjöl
  • eventuellt kristyr-tiara
  • eventuellt tygband

Så här gör du

  1. Klä botten av en liten kastrull, cirka 16 cm i diameter, med bakplåtspapper. Du behöver inte smörja eller klä kanterna. Kastrullen måste ha ett ugnståligt handtag, alltså inte av plast.
  2. Vispa ägg och socker pösigt.
  3. Blanda mjöl, potatismjöl och bakpulver, sikta och vispa ner det i äggsmeten med en handvisp. Häll smeten i kastrullen.
  4. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 175 grader i cirka 45 minuter (cirka 35 minuter om du använder en större form). Kontrollera med en sticka om kakan är genomgräddad. Låt kakan svalna helt och lossa den sedan genom att skära med en kniv längs insidan av kastrullen.
  5. Vaniljkräm: Blanda socker och maizena i en kastrull. Rör ner äggulorna. Skrapa ur vaniljstången och lägg ner fröna och den urskrapade stången i kastrullen. Vispa ner grädden och mjölken och hetta upp blandningen på medelvarm platta. Låt krämen sjuda försiktigt några sekunder under vispning och dra kastrullen från värmen när krämen tjocknat lite. Ställ kastrullen i ett kallt vattenbad. Förvara i kylskåp tills du ska använda den, och avlägsna då vaniljstången.
  6. Fyllning: Skölj och rensa jordgubbarna och mosa eller mixa drygt hälften med strösockret. Skär resten av jordgubbarna i små bitar.
  7. Skär tårtbotten i fyra lager. Bred ett lager jordgubbsmos och ett lager vaniljkräm på den första botten. Lägg på nästa botten och bred på jordgubbsmos och vaniljkräm. Lägg på nästa botten och bred på det sista av jordgubbsmoset.
  8. Vispa grädden fluffig och fast men inte för hård. Vänd ner resten av vaniljkrämen i grädden.
  9. Bred ett lager gräddkräm på tårtbotten och strö över jordgubbsbitarna. Lägg på den sista botten och bred ett generöst lager grädde runt om hela tårtan. Låt gärna stå i kylen och stabilisera sig och bli saftig.
  10. Dekor: Färga marsipanen genom att arbeta in rosa och gul färg. Knåda den så att färgen blir jämn.
  11. Mjöla bakbordet lätt med potatismjöl och kavla ut marsipanen ganska tunt, och så pass stort att den täcker tårtan.
  12. Drapera tårtan med marsipanen och låt den bilda stora veck. Jämna till kanten med en liten kniv. Flytta över tårtan till ett serveringsfat och dekorera eventuellt med ett band du fäster runt tårtans botten, och en tiara på toppen.